ABN Amro wil Italiaanse bank kopen

ABN Amro-topman Rijkman Groenink heeft vanochtend gesproken met de president van de Italiaanse centrale bank Antonio Fazio over een eventuele overname door ABN Amro van de Italiaanse bank AntonVeneta.

Dit is vanmorgen bevestigd door zowel Nederlanders in de Italiaanse bankwereld als door bronnen rondom ABN Amro.

Het is niet de eerste ontmoeting tussen de twee, maar het gesprek vindt plaats op een belangrijk moment, en wordt met grote interesse gevolgd door de internationale financiële wereld.

Zowel Fazio als Groenink staat onder druk. Fazio is onlangs op de vingers getikt door de Europese commissaris voor de interne markt, de Ier McCreevy, omdat hij buitenlandse banken niet zou toestaan een groter aandeel dan 15 procent in een Italiaanse bank te nemen.

Groeninks ABN Amro heeft op dit moment een aandeel van 12,6 procent in de Noord-Italiaanse bank AntonVeneta, de zevende bank van Italië met 1.052 kantoren. ABN wil haar belang graag uitbreiden om via AntonVeneta toegang te krijgen tot de markt van vermogende particulieren. Die drang tot uitbreiding is sinds kort nog groter nu er kapers op de kust zijn. De Italiaanse Banca Popolare di Lodi heeft in november aangegeven AntonVeneta te willen kopen en is het belang aan het uitbreiden. Officieel heeft het 2,6 procent in AntonVeneta, maar volgens bronnen in de bankwereld zou dit via stromannen en bevriende partijen zijn opgelopen tot 30 procent.

ABN Amro dreigt hierdoor haar met coalities zorgvuldig opgebouwde controle over AntonVeneta te verliezen. Na het ingrijpen van McCreevy voelt Groenink zich gesterkt in zijn positie en onderzoekt hij in hoeverre het moment daar is om boven de 15 procentgrens uit te stijgen.

ABN heeft een aantal opties. Het zou een direct bod kunnen uitbrengen op AntonVeneta om zo de controle te behouden. Maar insiders vrezen dat een dergelijke actie schade berokkent aan de geleidelijk in de laatste zes jaar opgebouwde relaties in Italië. Een andere optie is samenwerking met de concurrent, maar daar zou Groenink niet voor voelen, omdat de Banca Popolare minder solide is. Een derde mogelijkheid is dat ABN Amro een rol gaat spelen bij een eventuele fusie tussen Capitalia en AntonVeneta. ABN heeft 9 procent in Capitalia, de vierde bank van Italië, en zou bijvoorbeeld met toestemming van Fazio haar belang bij zo'n fusie kunnen uitbreiden.

    • Bas Mesters
    • Heleen de Graaf