`Wiet uit coffeeshop schadelijk' (Gerectificeerd)

Wiet uit coffeeshops kan zeer schadelijk zijn voor chronisch zieken, blijkt uit een onderzoek van het Instituut Biologie van de Rijksuniversiteit van Leiden. Volgens hoogleraar R. Verpoorte zijn vooral kankerpatiënten die een chemokuur ondergaan en mensen met aids of multiple sclerose vatbaar voor de micro-organismen, die aangetroffen zijn in de onderzochte cannabis. ,,Ik heb nog nooit gehoord van mensen dat ze ziek geworden zijn van wiet uit de coffeeshop'', zegt Hanneke Douw, voorzitter van de regionale Multiple Sclerose Vereniging Nederland in Amsterdam. ,,De medicinale wiet van de overheid verkoopt niet, ik denk dat dit onderzoek bedoeld is om paniek te zaaien.''

In een proefmonster van een coffeeshop werden bacteriën gevonden die ook in ontlasting voorkomen. Het gaat hierbij om de e-colibacterie. In andere monsters werd een schimmel aangetroffen die bij mensen met een verminderde weerstand een gevaarlijk longinfectie kan veroorzaken. Volgens Verpoorte is de wiet van het Bureau voor Medicinale Cannabis (onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid) wel van goede kwaliteit. Deze wiet wordt onder steriele omstandigheden geproduceerd en bevat daarom geen micro-organismen.

,,De meeste mensen kopen al tien jaar bij hun eigen leverancier, die stappen niet snel over op de wiet van de overheid'', zegt Douw. De coffeeshop levert extra service, die de apotheek niet levert, zegt zij. ,,Bij de coffeeshop kun je kant-en-klaar gedraaide wiet kopen. Dat is wel zo makkelijk voor MS-patiënten. Vanwege onze spierziekte is het voor ons moeilijk om zelf te draaien.''

Pas als de apothekersswiet vergoed wordt in de ziektekostenverzekering ziet Douw voordelen ten opzichte van de wiet van de overheid.

Rectificatie

In het artikel ` Wiet uit coffeeshop schadelijk' (7 maart, pagina 3) wordt Hanneke Douw geciteerd, die multiple sclerose een spierziekte noemt. Het citaat is niet correct. Zij heeft MS een aandoening aan de zenuwen genoemd.