Verlies bij Draka ondanks fusie met divisie van Alcatal

Kabelproducent Draka heeft vorig jaar nog niet geprofiteerd van de samenvoeging van de activiteiten voor glasvezel- en communicatiekabels van Draka en het Franse Alcatel. Draka Comteq, de juli vorig jaar gevormde combinatie, leed in het tweede halfjaar een operationeel verlies van 17 miljoen euro, terwijl Draka's deel daarvan in het eerste halfjaar nog 2 miljoen euro winst boekte.

Toch is de vorming van Draka Comteq volgens bestuursvoorzitter Garo Artinian ,,het fundament voor het herstel van de winstgevendheid'' van Draka. Dat zei Artinian, de Armeen die begin dit jaar Jan van Kesteren opvolgde als topman, vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers van Draka. Hij zei te verwachten dat Draka Comteq door het sluiten en samenvoegen van fabrieken synergievoordelen kan behalen, waardoor Draka als geheel vanaf 2006 weer winstgevend zal zijn.

Vorig jaar leed Draka een nettoverlies van 11,6 miljoen euro, tegen een winst van 11,2 miljoen in 2003. Het verlies komt niet alleen door het lagere bedrijfsresultaat bij Draka Comteq, maar ook door een eenmalige last van 25,2 miljoen euro voor het sluiten van een aantal productievestigingen. Draka kondigde in november aan twee glasvezelfabrieken in Finland en Duitsland te sluiten en de productie te verplaatsen naar Brazilië, China en Rusland.

De divisie van Draka die laagspanningskabels maakt, was vorig jaar wel winstgevend. Het onderdeel had wel last van de fors gestegen koperprijs (plus 47 procent in 2004) die niet volledig doorberekend kon worden aan afnemers. Door overcapaciteit op de kabelmarkt had Draka verder last van prijsdruk. Het bedrijfsresultaat vóór bijzondere posten van Draka als geheel halveerde bijna van 30,7 tot 17,8 miljoen euro.

Draka boekte vorig jaar wel een fors hogere omzet. De omzetstijging met 322 miljoen euro tot 1,7 miljard was voor ongeveer eenderde het gevolg van de hogere koperprijs, voor eenderde het gevolg van hogere afzetvolumes en voor eenderde het gevolg van de consolidatie van de activiteiten van Alcatel in Draka Comteq. Met name de volumestijging stemt Artinian optimistisch. ,,Behalve in Europa laat de kabelmarkt wereldwijd een sterke groei zien. Dat heeft geleid tot een duidelijke volumegroei en bij de meeste van onze bedrijven tot een verhoging van ons marktaandeel.''