Verkrachters van Mukhtar Mai vrij

De 33-jarige onderwijzeres Mukhtar Mai is weer bang, ze vreest voor haar leven, maar ze is ook vastbesloten om haar dorpje Meerwala in de Pakistaanse provincie Punjab niet te ontvluchten. Ze zal tot het einde toe vechten voor gerechtigheid, heeft ze afgelopen zaterdag gezegd op een persconferentie in Islamabad.

Mukhtar Mai werd drie jaar geleden wereldnieuws nadat ze in juni 2002 was verkracht door vier mannen. Het bijzondere was dat de groepsverkrachting was aanbevolen door de plaatselijk dorpsraad en diende als vergelding voor het feit dat een 12-jarig broertje van Mukhtra Mai was aangetroffen in het gezelschap van een vrouw van achter in de twintig. Volgens de dorpsoudsten was de eer van de vrouw geschonden. Dat de vrouw van een hogere stam was dan die waartoe Mukhtar Mai en haar broertje behoren, verscherpte ongetwijfeld het oordeel. Velen in het dorp juichten de verkrachting toe.

Pas nadat de zaak internationale aandacht kreeg als voorbeeld van sociale achterlijkheid op het Pakistaanse platteland, greep president Pervez Musharraf in, en verdwenen de vier verkrachters, alsmede twee opdrachtgevende leden van de dorpsraad in de gevangenis. Ze werden zelfs ter dood veroordeeld.

Maar vorige week kwam er slecht nieuws voor Mukhtar Mai. De rechtbank in Multan gelastte in hoger beroep de vrijlating van vijf verdachten wegens gebrek aan bewijs. De zesde man zag zijn doodstraf omgezet in levenslang.

Nu vreest Mukhtar Mai dat haar aanvallers terugkeren naar Meerwala om zich te wreken. Daarom vraagt ze de overheid om bescherming en zal ze op haar beurt beroep aantekenen. ,,Ik zal juridische strijd voeren tot de dood. Ik wil degenen zien hangen die mij hebben aangerand.''

Volgens Mukhtar Mai waren de beschuldigingen tegen haar broertje drie jaar geleden verzonnen. Ze waren juist gedaan om te verhullen dat mannen van de hogere stam de jongen hadden ontvoerd en hem seksueel misbruikt.

Mukhtar Mai behoort tot de zogeheten Gunjar-stam. Haar aanvallers waren Mastoi, die in de sociale rangorde hoger staan.