Twee Nederlandse succesjes op EK indoor

Kogelstoter Rutger Smith (23) en sprintster Jacqueline Poelman (31) hebben Madrid als herboren atleten verlaten. Zij beleefden bij de EK indoor hun tweede atletiekleven. Smith stootte alle schroom van zich af, verbeterde het Nederlands record en won een zilveren medaille. En elf jaar na haar eerste bronzen plak bij de EK indoor, herhaalde Poelman die prestatie op de 200 meter.

De podiumplaatsen van Smith en Poelman onderstreepten het goede optreden van de Nederlandse ploeg in Madrid. Er waren vijf finaleplaatsen en twee vierde plaatsen voor de meerkampers Chiel Warners en Karin Ruckstuhl.

Licht teleurgesteld waren sprinter Guus Hoogmoed en 800-meterloper Arnoud Okken. Beiden hadden zich reële kansen op een medaille toegedicht. Hoogmoed, die een stormachtige ontwikkeling op de 200 meter doormaakt, verbeet de pijn van een vierde plaats en Okken, die na een donkere periode weer vol zelfvertrouwen is, liet zich wegduwen naar een vijfde plaats.

De bittere toon in de reacties van Hoogmoed en Okken bleef achterwege bij Smith en Poelman. Vooral de kogelstoter was opgelucht. Hij rekende in Madrid af met een periode vol tegenslagen op grote titeltoernooien, waar hij zich de laatste drie keer als een kleine jongen niet eens voor de finales wist te plaatsen. Na de Olympische Spelen in Athene vond Smith het welletjes en nam hij een besluit, waar hij zich een tijdlang tegen had verzet: de atleet nam een sportpsycholoog in de arm. In zijn geval was dat Rico Schuijers uit Beuningen, die onde anderen de turnster Renske Endel heeft begeleid.

De nieuwe samenwerking doet Smith goed. De psycholoog leerde hem de topwedstrijden anders te benaderen. Waar de kogelstoter, die in zijnjuniorentijd nagenoeg onverslaanbaar was, eerder wegkroop op de baan, stond er in Madrid eindelijk een echte vent tussen de andere kolossen. Smith sloot zich niet af, nam de sfeer voortdurend in zich op en concentreerde zich op de belangrijke momenten.

De doorbraak kwam vrijdag in de kwalificaties. Met zijn laatste stoot van 20,46 meter verzekerde hij zich van een finaleplaats. Een bevrijdend gevoel, na zoveel mislukte pogingen. En in de finale blokkeerde hij nu eens niet. Zijn tweede poging was al goed raak: 20,51 meter. Toen de Spaanse titelverdediger Manuel Martinez die afstand evenaarde, antwoordde Smith met een machtige uithaal en een Nederlands record van 20,79 meter.

,,Het moment was perfect'', zei hij. ,,Ik heb hier afgerekend met het verleden. Ik ben iedereen die me heeft geholpen heel dankbaar. De grens van 21 meter is voor mij nu bereikbaar. Het is een opluchting dat ik de status uit mijn juniortijd eindelijk bij de senioren heb kunnen waarmaken.''

Bij Poelman was de genoegdoening minstens zo groot. Na het drama op de Olympische Spelen, waar ze deel uitmaakte van de estafetteploeg die wegens een verkeerde wissel niet eens de finish haalde, heeft ze serieus gedacht aan stoppen. ,,Maar ik kwam er achter, dat ik toch nog niet klaar was met atletiek'', zei ze met een bronzen medaille om haar nek. Het goud was voor de Bulgaarse Lalova, de Oostenrijkse Mayr-Krifka won de zilveren medaille.

Poelman liep 23,42, een tijd die ze in jaren niet had gelopen. Ze kon haar geluk niet op. ,,Want zoveel finales heb ik tenslotte niet gelopen. Dit was pas mijn derde. Maar wel de mooiste. Ik heb hier heel hard voor gewerkt. Ik ben nog steeds niet klaar. Ik wil buiten onder de 23 seconden lopen. Op de WK, komende zomer in Helsinki. En dan neem ik weer mijn familie mee. Ik ga niet meer zonder ze.''