Troepen Syrië uit Libanon na topberaad

De presidenten van Syrië en Libanon zijn vandaag in Damascus een beraad begonnen over het tijdschema van het terugtrekken van Syrische troepen uit Midden- en Noord-Libanon naar het oosten en vervolgens het Libanees-Syrische grensgebied.

Onmiddellijk na het beraad in Damascus zou de feitelijke Syrische terugtrekking beginnen, zo maakte de Libanese minister van Defensie, Abdul-Rahim Murad, vanochtend al bekend. Libanese troepen maakten zich vanmiddag op om een Syrische positie vlak ten oosten van Beiroet over te nemen.

De Syrische president, Bashar al-Assad, kondigde zaterdag onder internationale druk in een toespraak tot het parlement in Damascus de terugtrekking aan van de troepen, die sinds 1976 in Libanon zijn. Assad zei echter niet dat de 14.000 militairen allen Libanon zullen verlaten, of in het grensgebied blijven. Hij zei evenmin iets over terugtrekking van het personeel van de Syrische inlichtingendiensten in Libanon. Wel onderstreepte hij dat Syrië een rol blijft spelen in het buurland.

Het Witte Huis, dat de druk op het Syrische regime hoog houdt, reageerde koel. ,,De internationale gemeenschap is niet van plan werkeloos toe te kijken en Assad te laten wegkomen met dit soort halve maatregelen'', aldus adviseur Dan Bartlett tegenover de Amerikaanse tv-zender Fox. President Bush heeft de afgelopen weken herhaaldelijk volledige terugtrekking van zowel de Syrische troepen als inlichtingendiensten geëist in overeenstemming met resolutie 1559 van de Veiligheidsraad van de VN.

In Libanon kondigde sjeik Hassan Nasrallah, leider van de door Syrië gesteunde fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah voor morgen een demonstratie aan ter ondersteuning van Syrië. Hij waarschuwde voor chaos als de Syrische troepen het land zouden verlaten. ,,Het doel van Amerika en Israël is chaos te verspreiden in Libanon en [..] excuses te vinden voor buitenlandse interventie.'' Hezbollah, dat in het shi'itische zuiden veel macht heeft, is de enige Libanese organisatie die openlijk wapens draagt. Zij verwijst naar gevaar van de zijde van Israël. In resolutie 1559 wordt ook de ontwapening van Hezbollah geëist.

In Beiroet verzamelden zich vandaag opnieuw duizenden anti-Syrische betogers. Zij zetten de vreedzame campagne voort tegen de Syrische overheersing over Libanon die begon na de moordaanslag op ex-premier Rafiq Hariri, op 14 februari. De moord wordt door veel Libanezen aan Syrië toegeschreven.