Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Gesprek met cabaretier Herman Finkers over de Twentse taalcampagne Twents, doar is niks mis met! Verder minister Kamp van Defensie over de rol van de Nederlandse commando's en mariniers in Afghanistan en over de machtsoverdracht, later deze week, van de Nederlandse troepen in Irak. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Over de geweldinstructies die de Nederlandse commando's meekrijgen als ze naar Afghanistan worden uitgezonden en een reportage over een suïcidehuis waar mensen met een doodswens elkaar steunen. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Dogs With Jobs. Eerste deel van een serie over honden met taken. Vanavond met politiehond Cooper, de rhodesian ridgeback Wasabe en de jack russell Frito. National Geographic, 20.30-21.00u.

Dokument: Het geheim van mijn voorouders. Documentaire over de 23-jarige zwarte Brit Mark Anderson, die op zoek gaat naar zijn identiteit en voorouders. Hij voelt zich niet helemaal thuis in een blanke maatschappij die hem als buitenlander beschouwt. Een DNA-project lijkt uitkomst te bieden. Ned.1, 23.05-23.50u.

LITERATUUR & MUZIEK

De avond van het boek. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.20-22.00u.

Klassiek: Gustav Mahler. Opnamen van de achtste symfonie van Mahler uit 1906. In 1910 vond de wereldpremière plaats in München, met drieduizend toehoorders, acht solisten en een 850-koppig koor. Het orkest telde 170 musici. Ned.3, 0.00-0.55u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Frits Barend, Henk van Dorp en Jan Mulder discussiëren, flemen en praten vanavond met de Haagse rockgroep de Golden Earring over hun 40-jarig bestaan en met Kamervoorzitter Frans Weisglas. Mulder gaat in op arbitrageblunders in de competitie. RTL4, 22.50-24.00u.

FILM

Corrina, Corrina (Jessie Nelson, 1994, VS). Interraciale komedie werd tijdens het Cinekidfestival van 1994 bekroond met de publieksprijs. In het Los Angeles van 1959 heeft een 7-jarig halfweesje tientallen kindermeisjes versleten. Dan vindt ze het geluk bij gouvernante Whoopi Goldberg en probeert zij haar aan haar (blanke) vader te koppelen. Veel te schattig, ondanks enkele grimmige voetnoten over rassendiscriminatie. Net5, 20.30-22.40u.

Bad Company (Joel Schumacher, 2002, VS). Joegoslavische schavuiten dreigen, door blunders van de CIA, een Russische atoombom tot ontploffing te brengen in hartje New York. Vaardige popcornfilm moest première uitstellen vanwege 11 september 2001 en flopte. SBS6, 20.30-22.45u.

.Le beau Serge (Claude Chabrol, 1958, Frankrijk). Dankzij erfenis van eerste vrouw tot stand gekomen speelfilmdebuut van 28-jarige Chabrol wordt beschouwd als de eerste proeve van Nouvelle Vague. Tbc-patiënt Jean-Claude Brialy keert terug naar grijs geboortedorp, waar zijn jeugdvriend Gérard Blain inmiddels aan de drank is geraakt. Opzichtige christelijke symboliek. TV5, 22.25-24.00u.

.Cat People (Paul Schrader, 1982, VS). Paul Schrader werkte voor het eerst naar het scenario van een ander, maar de hem typerende streng-gereformeerde thematiek blijft evident in lichamelijke horrorfilm, losjes gebaseerd op de gelijknamige cult-film uit 1943. Godsdienstfanaticus Malcolm McDowell en diens zus Nastassja Kinski, kinderen van driedubbel zondige ouders, veranderen bij seksueel verkeer in een luipaard. Van een post-coïtale moord worden zij weer mens. BBC1, 1.00-3.00u.

RADIO

Kunststof. Acteur en regisseur Edwin de Vries vertelt over het toneelstuk Trouw dat afgelopen weekeinde bij Het Nationale Toneel in première is gegaan en waarin hij naast Anne-Wil Blankers de hoofdrol speelt. Radio 1. 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van beeldhouwster Barbara de Clercq in Maarssen een bericht van Jerry van Mourik vanuit Tibet. Hij is leider van het gezondheidsprogramma van de EU in Tibet. Voorts schrijver Thomas Rosenboom over Het einde van Johan van Oldenbarnevelt, beschreven door Jan Francken en hertaald door Rosenboom. In het tweede uur onder meer dichteres Tjitske Jansen in Amsterdam over haar werkplek. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. Hoogleraar transplantatiegeneeskunde in het Universitair Medisch Centrum Groningen Rutger Ploeg praat over het plan van minister Hoogervorst om geregistreerde donoren voorrang te verlenen bij transplantaties. Radio 1, 0.04-0.45u.