`Straf Thaise commandanten disciplinair'

Drie Thaise legerofficieren die afgelopen oktober verantwoordelijk waren voor de dood van 78 moslimdemonstranten, moeten uit hun functie worden gezet. Maar ze hoeven niet uit overheidsdienst, want ,,zij hebben hun werk gedaan om het land te dienen''.

Dat heeft de voorzitter, generaal Kasemchart Naretsanee, van een door het ministerie van Defensie ingestelde onderzoekscommissie gezegd.

De 78 moslims kwamen op 25 oktober om het leven toen zij samen meer dan 1.200 demonstranten na een uiteengeslagen protestbijeenkomst in het zuiden van Thailand met legervoertuigen naar verschillende detentiekampen werden overgebracht. De meesten stierven door verstikking of werden vertrapt in de overvolle vrachtwagens. Bij het beëindigen van de demonstratie waren al zes demonstranten doodgeschoten.

In het uiterste zuiden van het verder overwegend boeddhistische Thailand is het onrustig door wat de regering in Bangkok aanduidt als moslimseparatisme. Bij aanslagen en acties van politie en leger zijn het afgelopen jaar al meer dan 700 doden gevallen.

Ook het afgelopen weekeinde ging het geweld door. Bij een aanval op een controlepost van de politie in de provincie Narathiwat werden gisteren twee agenten doodgeschoten. De vijf aanvallers hadden zich verkleed als vrouwen, en hun gezicht bedekt met een sluier. In het vuurgevecht dat volgde werd een aanvaller gedood en overleed een andere in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Een derde aanvaller werd later gedood. In de provincie Pattani werd zaterdag een boeddhistisch dorpshoofd doodgeschoten vanaf een voorbijrijdende bromfiets.

Na de dood van de 78 demonstranten in oktober kwam er in het binnenland maar vooral uit het buitenland harde kritiek op de aanpak van de regering van de aanhoudende onrust in het zuiden. Maar bij de algemene verkiezingen van vorige maand behaalde de partij van premier Thaksin Shinawatra een monsterzege. De 55-jarige Thaksin werd daarmee de eerste democratisch gekozen leider in Thailand die een regeerperiode (sinds 2001) heeft volgemaakt en aan een tweede termijn is begonnen.

De weggevaagde Thaise oppositie, de Democratische Partij, koos zaterdag de 40-jarige, als dynamisch bekend staande Abhisit Vejjajiva tot haar nieuwe leider.