President Bolivia biedt ontslag aan

Bolivia is in een politieke crisis geraakt doordat president Carlos Mesa gisteravond zijn ontslag heeft aangeboden. In een verklaring op radio en televisie gaf Mesa, die 17 maanden geleden aantrad, aan ,,een grens in zijn werk'' te hebben bereikt.

Zijn ambtstermijn werd gekenmerkt door demonstraties, zo zei de president. Hij telde er 820 sinds hij in oktober 2003 aantrad. De demonstranten, vooral boeren en indianen, eisen herverdeling van de inkomsten van de natuurlijke hulpbronnen. Ze vinden dat de regering te weinig geld vraagt van multinationals voor de exploitatie van onder meer water, gas en olie.

Mesa beschuldigde de demonstranten, en met name oppositieleider Evo Morales, gisteren van het creëren van een klimaat waarin ,,het onmogelijk is om door te gaan met regeren''. ,,Ze rollen staven dynamiet uit en dringen erop aan dat je alles doet wat ze zeggen. Ik wil dat niet langer, omdat Bolivia niet op deze manier kan worden geregeerd.''

Voor deze week staat opnieuw een groot landelijk protest gepland. ,,In de komende uren kan het land volledig afgesloten worden'', zo waarschuwde Mesa. ,,De belangrijkste wegen, de belangrijkste steden – Sucre is nu al volledig afgesloten van de rest van het land en kampt met een brandstoftekort en een tekort aan humanitaire hulp.''

De aankondiging van de president was een verrassing, maar analisten concludeerden gisteren dat hij weinig keus had. Hoewel Mesa populair is onder met name de inwoners van de hoofdstad, is het in de rest van het hele land onrustig.

Dit weekeinde werd El Alto, waar de internationale luchthaven ligt, lamgelegd na een geschil over waterrechten. Vrijdag dreigden cocaboeren olievelden te blokkeren en oppositieleider Morales kondigde voor deze week een blokkade van snelwegen aan uit protest tegen de nieuwe olie- en gaswet.

De regio Santa Cruz, waar de olie-, suiker- en sojaproducenten zijn gevestigd, dreigt zich bovendien af te scheiden. Politieke leiders en zakenlieden menen dat zij te weinig terugkrijgen voor de economische bijdrage die zij leveren aan het land.

Aanhangers van Mesa probeerden de president gisteren nog op andere gedachten te brengen. Voor het presidentiële paleis in La Paz protesteerden naar schatting duizend mensen. De president zou vandaag officieel zijn ontslag indienen bij het Congres. Als het wordt ingewilligd zal de voorzitter van de Senaat volgens de grondwet worden aangewezen als interim-president.

Bolivia kent een traditie van succesvolle sociale protesten. Demonstraties leidden in oktober 2003 tot het vervroegd aftreden van president Gonzalo Sánchez de Lozada, de voorganger van Mesa. In 1998 kwamen duizenden Bolivianen in opstand toen de regering een waterkrachtcentrale in Cochabamba privatiseerde en de nieuwe eigenaar de waterprijzen verdubbelde. Na een gewelddadig protest moest de regering de omstreden privatisering terugdraaien.