Premier Tsjechië biedt excuus aan

De Tsjechische premier Stanislav Gross heeft zaterdag op televisie excuses aangeboden voor de onduidelijkheid die hij heeft geschapen rondom zijn persoonlijke financiën en voor de coalitiecrisis die zijn gedrag heeft veroorzaakt. Hij is echter niet van plan om af te treden.

De premier kreeg eerder op de dag het vertrouwen van zijn partij, de sociaaldemocratische ČSSD, tijdens een geheime stemming. Na die partijbijeenkomst zei Gross dat de crisis voorbij is. Wat betreft coalitiepartner Miroslav Kalousek, leider van de christendemocratische KDU-ČSL, is de kous nog niet af, maar de christen-democraten eisen voorlopig niet langer het aftreden van Gross. De excuses van Gross vinden ze (nog) niet afdoende.

Gross raadde Kalousek zaterdag aan de kwestie niet langer op de spits te drijven. ,,Als het iemand niet aanstaat, hoeft hij niet langer in de regering te blijven'', aldus de premier, die vorige week dreigde met het ontslag van drie KDU-ministers. ,,Ik zal niet toegeven aan druk en de val veroorzaken van een regering die succesvol is.''

Gross kwam in de problemen door een in 1999 in het centrum van Praag gekocht luxeappartement. Hij kon niet goed verantwoorden waar het geld voor deze investering vandaan was gekomen. ,,In het begin had ik geen zin om dingen uit te leggen die ik als privé beschouwde'', zei hij hierover op tv. Gross vindt dat de kwestie is uitgebuit door zijn tegenstanders, maar ,,de oorspronkelijke oorzaak van de crisis was mijn houding'', zo gaf hij toe.

De premier beloofde ook dat zijn vrouw Šárka al haar zakelijke activiteiten zal beëindigen, zoals de KDU had geëist. Šárka bracht haar man onlangs in opspraak doordat ze voor een vastgoedproject in zee bleek te zijn gegaan met financiers die worden verdacht van fraude en witwaspraktijken.

Gross zei aanvankelijk dat hij het appartement met eigen geld had gekocht, later bleek hij het geld van een oom te hebben geleend en nog weer later bleek dat de oom het geld van een vage kennis had geleend. Volgens Gross maakt de rel duidelijk dat er nog teveel onduidelijkheid is over de financiën van hoge functionarissen en politici.