Opnieuw ongeluk in bocht, alarmbord was net verwijderd

In dezelfde haakse bocht in de snelweg A35 waar in oktober vorig jaar vijf jongeren uit Zeewolde verongelukten, is zondagmorgen opnieuw een auto met discogangers uit de bocht gevlogen. Een van de twee inzittenden raakte gewond. Een tekstwagen met knipperende lichten die weggebruikers na het eerste ongeval erop moest attenderen in de bocht hun snelheid te matigen, was juist afgelopen vrijdag verwijderd. Rijkswaterstaat moest de wagen in verband met de vorst elders inzetten.

Volgens de politie heeft de bestuurder van de auto, een twintigjarige Zwollenaar, veel te hard gereden. Vermoedelijk heeft hij met 140 kilometer per uur de bocht willen nemen, terwijl de maximumsnelheid ter plaatse zeventig kilometer bedraagt. De auto is na een stuurcorrectie achterwaarts het talud afgegleden waarbij een aantal bomen is geraakt. De 26-jarige passagiere brak bij het ongeval een nekwervel. De bestuurder bleef nagenoeg ongedeerd. De politie heeft in verband met het rijgedrag zijn rijbewijs ingevorderd.

De twee Zwollenaren waren op de terugweg van een bezoek aan een discotheek in het Duitse Schüttorf, net als de vijf jongeren uit Zeewolde. Ook zij waren door een te hoge snelheid uit de bocht gevlogen.

De Nederlandse politie gaat naar aanleiding van het ongeval van afgelopen weekeinde contact opnemen met de Duitse collega's om te kijken of er rond het discoverkeer preventieve maatregelen genomen kunnen worden. ,,Met het gebruik van alcohol zit het wel goed, omdat er vaak een `bob' bij is, maar vermoeidheid speelt wel een grote rol'', aldus een woordvoerder van de Politie Twente. De Zwolse jongeren waren om 03.00 naar Duitsland gereden en om 06.00 uur uit de discotheek vertrokken. De discotheek trekt bezoekers uit een straal van 150-200 kilometer.

Dertig procent komt uit Nederland.

Rijkswaterstaat heeft niet het voornemen om de tekstwagen terug te plaatsen bij de bocht in de A35. Door het plaatsen van extra verkeersborden zijn weggebruikers voldoende geattendeerd op de toegestane maximumsnelheid. Ook zijn er borden in de middenberm en extra lichtmasten geplaatst, zodat weggebruikers beter in kunnen schatten hoe de bocht loopt. Als afsluitende maatregel worden er ribbels op de weg aangebracht maar dat kan pas als de vorstperiode voorbij is.