Madrid eert Hirsi Ali voor strijd

Spanje begint zijn week van herdenkingen van de extremistische terreuraanslagen van de elfde maart 2004 in Madrid met de uitreiking van de `Prijs voor de Tolerantie' aan Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD). Zij ontving de prijs, toegekend door de onafhankelijke regio Madrid, vanochtend uit handen van de conservatieve regiopresidente Esperanza Aguirre. Hirsi Ali, die de prijs dit jaar deelt met de Cubaanse dissident Raul Rivero, wordt geëerd om haar strijd voor de vrijheid en de mensenrechten, in het bijzonder voor het stimuleren van de vrijheid van meningsuiting voor moslimvrouwen, aldus de Madrileense regioautoriteiten. ,,Rivero, Hirsi Ali en Theo van Gogh hebben ons geleerd dat menselijke waardigheid niet gediend is met altijd `ja' te zeggen'', aldus Aguirre.

Onder grote belangstelling van de Spaanse media werd de prijs vanochtend door de regiopresidente uitgereikt in de zetel van de regionale regering in Madrid. In haar dankwoord waarschuwde Hirsi Ali tegen het gewelddadige karakter van de politieke islam dat als ideologie zowel zit achter de aanslagen van vorig jaar in Madrid als achter de moordaanslag op Theo van Gogh.

Hirsi Ali hekelde daarbij het verwarren van tolerantie met ,,moreel relativisme'' door ,,sommige politici en intellectuelen'' in Nederland, die het geweld zien als een reactie op de kritiek op de islam. ,,Het is niet de buitenlandse politiek van de Spaanse regering geweest die de jonge mannen er toe aanzetten om de treinen in Madrid op te blazen. Het is niet Theo van Gogh die er om vroeg vermoord te worden. Het is inherent aan de ideologie van de politieke islam. Hun aanhangers geloven niet in een vreedzame oplossing van conflicten'', aldus Hirsi Ali. Zij riep daarbij op om gematigde meerderheid van de moslims te overtuigen dat de doctrine van de fundamentalisten geen oplossingen biedt.

Een jaar geleden vielen 191 doden en 1.500 gewonden bij de aanslagen op een aantal forensentreinen in Madrid door een terreurgroep van moslimfundamentalisten. Madrid is deze week de zetel van een grootscheepse internationale conferentie over terreurbestrijding.