Lawinegevaar in Amsterdam-Zuidoost

Man of the match in de wedstrijd RKC tegen FC Utrecht was zonder twijfel de terreinknecht. Wat zal de goede man afgelopen zaterdag in zijn vuistje gelachen hebben toen hij hoorde van de afgelastingen op de andere velden. ADO eruit, FC Groningen eruit en ook bij FC Den Bosch (op 18 kilometer van RKC Waalwijk) kon niet worden gespeeld, ook al stond de wedstrijd tegen Feyenoord op het programma.

Het kon nog gekker. Even voordat in Waalwijk voor 5.700 toeschouwers op een uitstekende grasmat het beginsignaal klonk, was ook de afgelasting bij Ajax een feit. Pardon? Vergeten het dak van de Arena dicht te doen? Gevaarlijk glad op het parkeerdek?

Nee, het lawinegevaar was gisteren te groot. Vallende ijsschotsen vormden een gevaar voor spelers en publiek, zo vonden Ajax, de Arena, politie en brandweer gezamenlijk. Zelfs de weg onder het stadion moest worden afgesloten.

De timing van de afgelasting van Ajax kon nauwelijks beroerder. Allereerst omdat in de Arena een heuse topwedstrijd zou worden gespeeld. Het als tweede genoteerde AZ kwam op bezoek en op die manier kan Ajax, samen met de wedstrijd tegen PSV over twee weken, nog een rol spelen in de top van het klassement. Maar ook de herdenking van de overleden Rinus Michels, jarenlang speler en trainer in Amsterdam, viel voor ruim 50.000 mensen op een jammerlijke manier in het water. De historische beelden waren al geselecteerd.

Natuurlijk zijn de winterse weersomstandigheden voor Nederlandse begrippen buitengewoon. Excuses voldoende, zeker omdat het om veiligheid gaat. Al te veel klagen zal Ajax dus niet, ook al bedraagt de jaarlijkse huur van de Arena meer dan de helft van de begroting van RKC. Ajax is verder ook nog voor een deel eigenaar (13 procent) van de Arena.

Dat zal de gemiddelde supporter niet interesseren. Die zag Vitesse in het eveneens afsluitbare Gelredome afgelopen zaterdag gewoon zijn wedstrijdje tegen Willem II spelen. Als de Arena nu één keer zijn bestaansrecht kan bewijzen, dan is het wel tijdens de winterse perioden van het voetbalseizoen. Dan wil diezelfde supporter zelfs het doorgaans matige veld en dito ambiance wel even vergeten.

    • Erik van der Walle