Jazzorkest gaat op wereldreis

De Nederlandse taal kent evenveel gezegden die behelzen dat het leven thuis het beste is als spreekwoorden die het omgekeerde beweren. De Nederlandse bassist Tjitze Vogel kiest in dezen niet duidelijk één kant. Hij verhuisde ooit van Friesland naar Utrecht en lanceerde van daaruit zijn Global Village Orchestra en de cd Globalistics (Lop Lop 010).

Daar kun je natuurlijk de spot mee drijven – wereldmuziek op dorpse schaal – maar dat is een beetje flauw. Het tienkoppige orkest ziet af van gemakzuchtig ge(t)rommel en werkt hard om zinnige fusies te smeden tussen verschillende muzikale tradities. Serieus, maar ook met een knipoog, zoals vaak uit de titels blijkt. In de met een drone beginnende Raga against the Machine van saxofonist Henk Spies wordt in het tweede deel heel puntig geswingd. De Bulgareis daarentegen komt niet echt op gang en in Hongaar in Afrika en De lange Reis lijkt er een stille strijd om de toonsoort gaande. Gaan we wel naar dezelfde plek?

Dat het orkest tijdens zijn wereldreis in het Tropentheater vaak wat stijfjes op eieren liep, was zowel jammer als verklaarbaar. Doordat er te weinig concerten voor het orkest zijn, is het repertoire bij elk optreden weer bijna nieuw. En als er dan ook nog invallers zijn, zoals vrijdag het geval was, staat het goed lezen van de bladmuziek, met name bij de blazerssectie, het ontspannen luisteren in de weg.

Dat het verrassend grote publiek toch nog goed gemutst de sneeuw weer in kon, was hierdoor vooral te danken aan een handvol individuele prestaties. Zo werd Vogels eigen compositie Gravity (`wat alle mensen ter wereld bindt') krachtig omhoog getild door de bevlogen zingende Mola Sylla en waren er mooie passages van fluitist Mark Alban Lotz en de Oeigoerse violist Kamil Abbas. Het bijzonderste van de avond was echter een liedje uit Azerbadzjan, gezongen door de Turkse saz-speler Behsat Üvez met een lyrische tweede stem van Steven Kamperman op altklarinet. Maar met zo'n duo, hoe prachtig ook, hou je natuurlijk geen tentet op de been.

Concert: Globel Village Orchestra o.l.v. contrabassist Tjitze Vogel. Gehoord: 4/3 Tropentheater, Amsterdam.

    • Frans van Leeuwen