Israëliërs gewond bij incident in Hebron

Bij een vuurgevecht tussen Palestijnen en de Israëlische grenspolitie in het oude centrum van Hebron zijn vandaag twee leden van de Israëlische grenspolitie ernstig gewond geraakt.

Uit wraak voor de dood van een 16-jarige Palestijnse jongen die half februari werd doodgeschoten, namen Palestijnse schutters de Israëlische politiepatrouille bij Haram al-Khalil, oftewel de Tombe van de Patriarchen, onder vuur. Meteen daarna grendelden leger en politie de toegang tot de kasbah van Hebron af en begonnen zij een zoektocht naar de gewapende Palestijnen.

In het historische hart van Hebron hebben zich in de nabijheid van de graven van de aartsvaders Abraham en zijn zoon Izaak en zijn kleinzoon Jacob en hun vrouwen 400 Israëlische kolonisten gevestigd. Deze voor moslims en joden belangrijke schrijn en joodse nederzettingen worden bewaakt door 1.200 Israëlische militairen en paramilitairen.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas en minister van Veiligheid Nasr Yussef hervatten morgen het overleg met de Israëlische minister van Defensie, Mofaz, over het vertrek van Israëlische eenheden uit vijf Palestijnse steden, maar niet uit Hebron, met 200.000 inwoners de grootste Palestijnse stad. Volgens een Palestijnse woordvoerder zouden Israëlische leger en de politie morgen plaatsmaken voor Palestijnse ordediensten in Tulkarem in het noordelijk deel van de bezette Westelijke Jordaanoever.

In Duba, een stadje dat aan Hebron grenst, heeft de Palestijnse politie gisteren een wapenopslagplaats van Hamas ontdekt en ontruimd en zeven arrestaties verricht.

Ook elders op de Westelijke Jordaanoever onderneemt de politie actie tegen gewapende groeperingen. Dat leidde in Nablus bij het politiebureau tot een vier uur durend vuurgevecht tussen politie en leden van de Aqsabrigades.

Achter de schermen wordt ook een nieuwe ontmoeting voorbereid tussen Abbas en de Israëlische premier Ariel Sharon, onder andere over de vrijlating van Palestijnse gevangenen.

Sharon bezoekt half april opnieuw president Bush in Washington. Het Witte Huis zal op een later tijdstip Abbas uitnodigen.