Het beeld

Minister Brinkhorst voorspelde gistermiddag in Buitenhof dat China in het jaar 2040 (`twintig-veertig') wel eens de belangrijkste economie ter wereld zou kunnen zijn. Dezelfde avond konden we in Peking Express (Net5) met eigen ogen constateren dat het nog niet helemaal zover is.

Op de bochtige en smalle bergweg naar Pingyao, een vestingstad uit de Ming-periode die de status van toeristische trekpleister heeft verworven, staat een file in beide richtingen. De totale lengte bedraagt zo'n 70 km en volgens een vrachtwagenchauffeur duurt het vaak een dag of twee: slecht nieuws voor de acht Nederlandse en Belgische duo's, die als deelnemers aan Peking Express ook stilstaan. In deze tweede editie is de opdracht om met €1 per persoon per dag op zak zo snel mogelijk van Peking naar Bombay te liften.

De ondernemendste kandidaten zetten hun gastheren aan om gewoon door te rijden over de vrije linkerweghelft. Drie willen dat wel even doen, voor de wedstrijd, en dan blijkt aan de kop van de beide deelfiles de bron van de ellende. Ergens moeten namelijk de inhalers uit beide richtingen op elkaar stuiten, zodat een gordiaanse knoop resulteert. Bij ontstentenis van een politieagent stellen Bart en zijn ex Manja orde op zaken door het verkeer te regelen. Zoals wel vaker bij ontwikkelingssamenwerking, profiteren ze zelf bij uitstek van deze ingreep.

Net als vorig seizoen, toen de deelnemers van Moskou naar Peking onderweg waren, registreren onzichtbare camera's vrijwel alle finesses van de reality race: de gastvrijheid van een boerenmeisje dat zichzelf Engels heeft geleerd van een karaoke-set, een dronkaard achter het stuur die een ongeluk veroorzaakt, de onderhandelingen om een plekje in de laadbak van een driewieler, de sabotageacties van deelnemers tegen elkaar. Nieuw element is een surpriseduo, bestaande uit een Belgische man en vrouw, die elkaar voor het eerst zien als ze in Peking hun blinddoek afdoen. In die smalle logeerbedjes en autootjes stevenen ze regelrecht op iets moois af.

De ijzersterke formule van Big Brother plus Yorin Travel plus Parijs-Dakar wekt des te meer bewondering als je het vergelijkt met het vorige week begonnen De farm (Yorin). Ook daarin staan Nederlanders en Belgen – vanwege de coproductie – elkaar naar het leven in een exotische omgeving. Het runnen van een 19de-eeuwse boerderij zonder stromend water of elektriciteit in de binnenlanden van Zuid-Afrika lijkt echter bijzaak. De opdracht een omheining te bouwen voor struisvogels is minder van belang dan een kunstmatig duel, waarin de sterkste mannen elkaar spoorslags beginnen af te maken. De formule is zwak, er zijn te veel deelnemers en de locatie had net zo goed een studio in Almere kunnen zijn. Of Das Dorf, even buiten Keulen, waar sinds vorige week werkloze Duitsers deelnemen aan een vorm van Big Brother, die nooit meer zal eindigen. Het is de bedoeling dat ze er werken, leven, zich voortplanten en uiteindelijk sterven. Endemol realiseert zo de fictie van The Truman Show, een onwaarschijnlijke toekomstfantasie met Jim Carrey uit 1998.

    • Hans Beerekamp