`Harde muziek kan leiden tot klaplong'

Harde muziek als techno en heavy metal kan leiden tot schade aan het longstelsel, met zelfs een levensbedreigende klaplong tot gevolg. Een op de vijf patiënten die een klaplong ontwikkelen, is vooraf blootgesteld aan te hoge geluidsniveaus op concerten.

Dat blijkt uit onderzoek onder patiënten tussen en de 15 en 25 jaar met een klaplong, meldde zaterdag de Gazet van Antwerpen op basis van onderzoek van de Brusselse hoogleraar M. Noppen. Dj's plaatsen kanttekeningen bij het onderzoek, maar de Nijmeegse hoogleraar P. Dekhuijzen komt het verschijnsel bekend voor.

Volgens Noppen kan ook het te luid spelen van muziek in een auto of thuis leiden tot een klaplong. Zware bassen en lage geluidsfrequenties veroorzaken dan trillingen in de longen, waardoor scheurtjes kunnen ontstaan en de long kan inklappen. Vervolgens komt lucht terecht in de borstholte en ontstaat hevige kortademigheid. Een klaplong herstelt over het algemeen vanzelf, maar kan soms dodelijk zijn.

Dj-producer Johan Gielen, die op concerten in de hele wereld trance en techno draait, vindt de conclusies wat vergezocht. Concertbezoekers moeten niet te dicht bij de geluidsboxen komen, is zijn oordeel. Zelf heeft hij nooit vernomen dat iemand tijdens of na een concert dit soort klachten had.

De Nijmeegse hoogleraar Dekhuijzen is in zijn praktijk één geval van een dj tegengekomen die zich na een concert met een klaplong meldde. Hij kent ook gevallen uit de medische literatuur. Hij vergelijkt harde muziek met mechanische klappen op het gestel. Wie in aanleg een zwak plekje op de longen heeft, loopt de kans dat dit scheurt. Volgens hem zijn vooral lange, magere jongemannen die roken hier vatbaar voor. ,,En die kom je op dat soort concerten nogal eens tegen.'' Kom niet te dicht bij het geluid, adviseert hij.