Estse leider in mei niet naar Moskou

President Arnold Rüütel van Estland gaat in mei niet naar Moskou als daar de overwinning op nazi-Duitsland wordt herdacht op een feest waarvoor president Poetin 's werelds belangrijkste leiders heeft uitgenodigd. Dat heeft Rüütels woordvoerder vandaag gemeld, zonder nadere uitleg of argumenten te geven. In de drie Baltische republieken is het feest van 9 mei uiterst controversieel, omdat mei 1945 voor de Balten geen bevrijding was, maar het begin van de Sovjet-dictatuur. President Vaira Vike-Freiberga van Letland gaat alleen naar Moskou als Rusland excuses aanbiedt voor die dictatuur en voor het Molotov-Ribbentroppact, waarin Hitler en Stalin in 1939 Oost-Europa onder elkaar verdeelden. Officieel ziet Moskou dat pact nog steeds als de `rechtvaardiging' voor de annexatie van de drie Baltische republieken. De Litouwse president Valdas Adamkus heeft nog niet laten weten of hij op 9 mei het feest van Poetin bijwoont. Algemeen wordt verwacht dat Adamkus later vandaag een besluit bekend maakt.