Enge vrouwen in de nacht in `Max'

Als verbeelding van het onderkomen van een halfblinde oude man is het decor erg netjes en gelijkmatig. Keurige rijen lichtbruine papieren zakken zetten de toon, de rest van het meubilair kleurt in diezelfde tinten mee.

Max de held van Siddeburen heet de voorstelling van jeugdtheatergezelschap Kwatta in Nijmegen, de tekst is speciaal voor de gelegenheid geschreven door Tjeerd Bischoff, de regie is in handen van Josee Hussaarts.

In dit oude mannenhuis, valt achtjarige kleinzoon Max binnen, vergezeld van zijn overbezorgde moeder. Max heeft last van allergieën en omstandige mokbuien, maar zijn grootste probleem is wel angst in het donker. Daarom heeft hij zijn nachtlampje voor de avonduren meegenomen. Maar dat mag hij eigenlijk niet aansteken van zijn moeder. Alleen in noodgevallen.

Uiteraard dienen die noodgevallen zich aan zodra moederlief de hielen licht en leert Max al meteen de eerste avond dat er hele enge vrouwen door het leven van een bejaarde kunnen sluipen. Het grootste deel van het toneelstuk is gevuld met de naweeën van die eerste nacht, de ene na de andere complicatie dient zich aan in een traag semi-komisch tempo, zoals we dat kennen van tv-series als Toen was geluk heel gewoon of andere uiterst Hollandse maaksels. Waarom opa niet meteen naar de politie belt om aan alle overlast een einde te maken blijft de toeschouwer een raadsel.

Ieder personage heeft weliswaar een scheutje nuance – zo is het nogal onverklaarbaar dat brave Max een koekenpan onzacht op een hondenhoofd doet neerdalen – maar de hond zelf en zijn bezitster zijn zóveel erger dat het uiteindelijk niet moeilijk partij kiezen is. De nasmaak was wat mij betreft veilig en nogal saai, maar dit is wel het soort theater dat veel kinderen waarderen, omdat de slechteriken en de goeieriken zo duidelijk verdeeld zijn.

Voorstelling: Max de held van Siddeburen door jeugdtheater Kwatta. Regie: Josee Hussaarts. Tekst: Tjeerd Bischoff. Vanaf 8 jaar. Gezien: 6/3, Het Badhuis, Nijmegen. Tournee t/m 22/5. Inl. 024-360 0588 of www.kwatta.info

    • Jowi Schmitz