Egeland: de wereld laat Zuid-Soedan in de steek

De wereld laat na Zuid-Soedan te voorzien van humanitaire hulp ter schraging van het in januari bereikte vredesakkoord, en dat zou kunnen leiden tot hervatting van de strijd tussen Zuid- en Noord-Soedan. Dat zei zaterdag Jan Egeland, noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties, tijdens een bezoek aan het door meer dan twintig jaar oorlog geteisterde zuiden van Soedan. Egeland sprak van ,,een historische fout'' van de donors. Van de miljoenen dollars die nodig zijn om het zuiden weer op te bouwen is volgens hem nog maar vijf procent gematerialiseerd. ,,We hebben het eind van de bloedigste oorlog van onze generatie, maar we laten na het vredesproces te steunen'', zei Egeland. De oorlog waarin het Afrikaanse zuiden tegenover het islamitisch-Arabische noorden van Soedan stond, heeft twee miljoen levens geëist.