Eerste niet-Japanse topman Sony

De in Wales geboren Howard Stringer (63) wordt de eerste niet-Japanner aan het roer van het elektronicaconcern Sony. Volgens de onderneming zal hij in juni aantreden als de nieuwe topman. Stringer leidt momenteel de Amerikaanse tak van Sony. Hij is ook plaatsvervangend bestuursvoorzitter.

Stringer volgt Nobuyuki Idei op, die de nieuwe topman tijdens de persconferentie waarin Sony het besluit bekendmaakte, prees om diens ,,open managementstijl'' en ,,mondiale perspectief''.

Stringer, sinds 1997 werkzaam voor Sony, verdiende zijn sporen in het bedrijf met de herstructurering van Sony's film- en muziekactiviteiten. Zo was hij de drijvende kracht achter de fusie tussen de muziekafdelingen van Sony en het Duitse mediaconglomeraat Bertelsmann, waaruit de op een na grootste platenmaatschappij ter wereld ontstond, Sony BMG Music Entertainment. Ook bij Sony's overname van MGM, de filmmaatschappij bekend van de brullende leeuw, speelde Stringer een doorslaggevende rol.

Onder Stringer's leiding heeft Sony Corp. of America een succesvolle start gemaakt met het integreren van het elektronicacomponent van het bedrijf met de amusementstak.

Na het afronden van zijn studie hedendaagse geschiedenis aan de Universiteit van Oxford, begon Stringer zijn loopbaan als journalist en documentairemaker bij het Amerikaanse televisiestation CBS in New York. Hij schopte het bij CBS tot hoofd van de nieuwsafdeling in 1984 en uiteindelijk tot baas van het televisiestation zelf in 1988.

In 1995 verliet Stringer CBS voor Tele-TV, opgericht door een aantal Amerikaanse telecombedrijven als concurrent voor kabeltelevisie, dat al na twee jaar op de fles ging.

Ook al verkreeg hij in 1985 het Amerikaanse staatsburgerschap, Stringer heeft naar eigen zeggen altijd een sterke band met Groot-Brittannië behouden. In 1999 werd hij door koningin Elizabeth geridderd. Stringer is getrouwd en heeft twee kinderen.

Als Sony's nieuwe topman zal hij vooral de resultaten van de divisie consumentenelektronica moeten verbeteren, door verdere integratie met de amusementstak van het bedrijf. Er wordt verwacht dat hij Sony's films en muziek zal inzetten om de nieuwste elektronicasnufjes te promoten.

Sony heeft aangekondigd dat Stringer voorlopig de Amerikaanse poot van Sony zal blijven leiden. De nieuwe topman, die geen Japans spreekt, zal in New York blijven wonen en heen en weer gaan reizen tussen de VS en Japan.