Duitsers haken af in strijd om LSE

De Duitse beurs heeft het overnamebod op de Londense rivaal ingetrokken. Daardoor zijn de kansen voor beursbedrijf Euronext, dat ook interesse heeft in de London Stock Exchange (LSE), flink toegenomen. Euronext is de combinatie van onder andere de beurzen in Amsterdam en Parijs.

De Deutsche Börse trok haar bod gisteren in nadat een steeds groter wordende groep aandeelhouders van Deutsche Börse protest aantekende tegen het bod. Een groep aandeelhouders met een belang van 40 procent vond het bod van 1,9 miljard euro van de Duitse beurs voor de LSE veel te hoog. De aandeelhouders hadden de afgelopen weken gedreigd de positie van topman Werner Seifert en die van Rolf Breuer, voorzitter van de raad van commissarissen, ter discussie te stellen.

De Duitsers hadden de afgelopen maanden tweemaal een bod uitgebracht op de LSE; beide keren wezen de Britten het bod resoluut van de hand omdat ze het te laag vonden. Het is niet de eerste keer dat de Duitsers tevergeefs probeerden de Londense beurs over te nemen. Ook een eerdere poging in 2000 liep op niets uit.

Euronext wilde vanmorgen geen commentaar geven op de actie van de Duitsers. Het beursbedrijf voert al enige tijd gesprekken met de LSE. Vorige maand publiceerde Euronext onder meer details over synergievoordelen die het verwacht. Maar Euronext heeft nog niet bekendgemaakt hoeveel het zou willen betalen voor de Britse beurs. De Britse mededingingsautoriteit bekijkt momenteel of een samengaan met Euronext mag volgens de wet.

Als Euronext er in zou slagen LSE over te nemen, ontstaat verreweg de grootste beurs in Europa. Analisten verwachten dat andere beurzen op het continent dan geen andere mogelijkheid meer hebben dan zich aan te sluiten bij deze grote partij, die in de wereld alleen de New York Stock Exchange nog voor zich zou moet dulden.

De koers van het aandeel Euronext, dat zelf ook een beursgenoteerd bedrijf is, steeg vanmorgen ruim 5 procent. De koers van LSE kelderde met 10 procent. Het bestuur van de LSE komt vandaag bijeen om de overgebleven opties te bespreken.

Nu de overname is afgeketst gaat Deutsche Börse kijken of het geld terug kan geven aan de aandeelhouders, bijvoorbeeld via de inkoop van aandelen of de uitkering van een speciaal dividend.

Het afblazen van het bod is een grote nederlaag voor topman Seifert van Deutsche Börse. Zijn woordvoerder liet vanmorgen echter aan persbureaus weten dat de topman niet denkt aan opstappen.