Dubbele Noorse zege bij WK

De twee Noorse schaatsers Even Wetten en Rune Stordal hebben dit weekeinde bij de WK afstanden in Inzell voor grote verrassingen gezorgd. Niet de favoriet Erben Wennemars, die vrijwel het hele seizoen ongenaakbaar was op de 1.000 meter, of een andere Nederlander behaalde goud, maar Wetten legde de dubbele sprint het snelst af. Hij bleef Jan Bos 0.22 seconden voor.

De 22-jarige rijder uit Hamar is een pupil van voormalig sprinter Frode Rønning. Twee jaar geleden dreigde hij nog te moeten stoppen maar op het laatste moment vond hij sponsors waardoor hij zijn loopbaan kon voortzetten. Nu lijkt Wetten te gedijen onder de aanpak van schaatsmagiër Peter Mueller. De Amerikaan dirigeerde op de WK nóg een Noor naar de wereldtitel. Rune Stordal kaapte voor de neus van Mark Tuitert het goud weg op de 1.500 meter. Wetten mocht zich als derde laten huldigen. Stordal is een pupil van voormalig schaatsster Edel-Therese Hoiseth. Een paar jaar geleden besloot hij nog zijn schaatsen een seizoen lang op te bergen wegens gebrek aan waardering. Ook hij zag onder Mueller het licht.

Volgend seizoen zal moeten blijken of deze Noren eendagsvliegen zijn geweest die op het zware buitenijs van Inzell hun kans grepen. Jan Bos omschreef de omstandigheden afgelopen weekeinde in de Alpen als moeilijk. ,,Het ijs was knijterhard. Het leek net of je op glas reed. Elke fout of misslag werd meteen fataal.''

Op de Winterspelen in Turijn zullen de wedstrijden indoor worden afgewerkt. Wellicht dat de gevestigde orde dan weer de macht grijpt. Of zijn de Nederlanders dankzij Mueller voorlopig niet van de Noren af? Stayer Grødum deed nog niet eens mee. Wetten kondigde in Inzell aan dat hij geen compromissen kent. Het is voor hem alles of niets. ,,Ik ga alleen voor goud.''