Dirigent Sergiu Comissiona (76) overleden

De Amerikaans-Roemeense dirigent Sergiu Comissiona, van 1982 tot 1989 chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, is zaterdag na een hartaanval dood gevonden in Oklahoma City, waar hij zou dirigeren. Het concert werd overgenomen door Joel Levine, de muzikaal directeur van het Oklahoma City Philharmonic, die vrijdagavond Comissiona had afgezet bij zijn hotel.

Comissiona (76) voelde zich niet goed, maar bezwoer Levine zich geen zorgen te maken: ,,Je zult morgenavond niet dirigeren.'' Sergiu Comissiona begon in zijn geboorteland Roemenië als 5-jarige viool te spelen, werd orkestlid op zijn tiende, maakte zijn dirigeerdebuut op zijn zeventiende en werd op zijn 22ste eerste dirigent bij de Roemeense Staatsopera.Toen het land in 1945 werd overgenomen door de communisten ging Comissiona naar Israel, waar hij in Haifa dirigent werd. Later had hij posten in Gotenburg, Baltimore, Houston, Helsinki en Vancouver. Hij was ook muzikaal directeur van de New York City Opera. In 1998 was Comissiona zo vriendelijk een dirigeerbeurt bij het Residentie Orkest niet te vervullen om zo Jaap van Zweden de gelegenheid te geven zich tijdens een `sollicitatieconcert' te bewijzen als toekomstige chef-dirigent, wat hij met succes deed. Comissiona vertrok in 1989 bij het Radio Filharmonisch Orkest, omdat het orkest een dirigent wilde die langer dan twaalf weken per jaar in Hilversum was. Dat werd Edo de Waart, inmiddels opgevolgd door Jaap van Zweden.