`De veldverwarming stond op stand-by'

Sneeuw en ijs ontregelden het voetbalprogramma. RKC had tijdelijk het beste veld van Nederland.

Vier van de negen eredivisieduels konden door weersomstandigheden niet worden gespeeld. De eerste vier clubs op de ranglijst kwamen niet aan voetballen toe. Sneeuw en vorst teisterden de velden waarop PSV en Feyenoord moesten spelen. De confrontatie tussen Ajax en AZ werd afgelast wegens de dikke laag sneeuw op het dak van de Arena. Het schuiven van sneeuw en ijs zou kunnen zorgen voor een gevaarlijke situatie, meende de Amsterdamse brandweer.

In de eerstedivisie ging alleen Cambuur-Sparta door. De Rotterdammers waren achteraf niet te spreken over de KNVB, die volgens hen het hele programma had moeten annuleren. De Sparta-selectie overnachtte in het noorden van het land en stuurt als protest de hotelrekening naar de bond. Het beste veld van Nederland lag in Waalwijk, volgens RKC-trainer Erwin Koeman. Daar speelde zijn club zaterdag op een sneeuwvrij veld tegen FC Utrecht.

Wat zijn de criteria waaraan een veld moet voldoen bij dergelijke weersomstandigheden?

Peter Smeulders, terreinmeester RKC: ,,Voor de spelers mag er geen gevaar zijn. Eigenlijk moet het veld sneeuwvrij zijn. Als dat niet mogelijk is moeten de lijnen te zien zijn. Ook moeten de middencirkel en de strafschopgebieden sneeuwvrij worden gemaakt.''

Hoe kreeg u het veld speelklaar?

,,Bij RKC hebben we veldverwarming, zoals de meeste clubs in de eredivisie. Die staat op stand-by, net als een gewone centrale verwarming. Het veld blijft daardoor constant op dezelfde temperatuur. Omdat het dit weekeinde wel erg extreem was, hebben we de temperatuur een dag voor de wedstrijd een standje hoger gezet. Ik heb op het midden van het veld tussen de twaalf en veertien centimeter sneeuw gemeten. Toen het terrein weer groen was, zijn handmatig de zijkanten van het veld vrij gemaakt en is het veld egaal gemaakt met een wals. Daarna was het prima bespeelbaar. Meestal komt de scheidsrechter het veld ook keuren, maar dat was niet nodig.''

Hoe lag het terrein er na de wedstrijd bij?

,,Schadevrij. Vanavond speelt het beloftenteam in het stadion. De volgende hindernis is regen en kans op vorst. Maar ik maak me weinig zorgen. Het compliment van Erwin Koeman deed me veel. Tijdelijk hadden we inderdaad het beste veld. Als het slecht is, zegt de trainer het ook. Dit was leuk voor mij en de vrijwilligers die hebben geholpen.''