Communisten winnen verkiezingen in Moldavië

De communisten hebben bij de parlementsverkiezingen van gisteren in Moldavië opnieuw de absolute meerderheid in het parlement bemachtigd. Maar die meerderheid was iets te klein om de komende verkiezing van de president – die in Moldavië door het parlement wordt gekozen – te controleren.

De communisten kregen gisteren 46,1 procent van de stemmen, vier procentpunt minder dan bij de verkiezingen van vier jaar geleden. Op de tweede plaats eindigde het Blok Democratisch Moldavië, een coalitie van diverse oppositiepartijen, met 28,4 procent van de stemmen (en 34 parlementszetels). Op de derde plaats kwam de nationalistische Christen-Democratische Volkspartij met 9,02 procent van de stemmen (en elf zetels). Elf andere partijen die aan de verkiezingen deelnamen slaagden er niet in de kiesdrempel van zes procent te halen en hebben het parlement niet gehaald.

In het nieuwe parlement kunnen de communisten rekenen op 56 van de 101 stemmen, vijf minder dan ze in het oude parlement hadden. Dat is een comfortabele absolute meerderheid, maar de communisten komen vijf stemmen te kort voor de drievijfde meerderheid die nodig is om een nieuwe president te kiezen.

De communisten willen Vladimir Voronin, president sinds 2001, herkiezen, maar de oppositie wil dat voorkomen. Ze heeft laten weten de presidentsverkiezingen te zullen saboteren in de hoop vervroegde parlementsverkiezingen te forceren. De Moldavische wet schrijft voor dat het parlement binnen 45 dagen een president kiest; als het daar niet in slaagt wordt het ontbonden en volgen nieuwe parlementsverkiezingen.

De sociaal-democraten, die noch in het oude, noch in het nieuwe parlement zitten, klaagden vandaag dat de verkiezingen zijn vervalst. Vorige maand zeiden ze hetzelfde; volgens hen domineerden de communisten de media, hetgeen de andere partijen geen kans zou geven zichzelf bekend te maken.