Camille Yarbrough

Dance-act Fatboy Slim leunde voor zijn wereldhit Praise You zwaar op het gesampelde refrein van Take Yo Praise, een nummer uit 1975 van Camille Yarbrough. Maar het zou doodzonde zijn als deze artieste alleen vanwege die paar gerecyclede seconden zou voortleven. In de zwarte Amerikaanse cultuur is ze trouwens geen onbekende: ze is nog steeds actief als schrijfster en `performing poet'. Als actrice verdiende ze ook haar sporen, onder andere als de zus van de titelheld in de beroemde film Shaft.

Dat The Iron Pot Cooker haar enige album bleef, mag diep betreurd worden, want na dertig jaar staat deze plaat nog altijd recht overeind. Yarbrough blijkt hier een soort vrouwelijke Last Poet, een verre en vruchtbare voorloopster van Lauryn Hill en Jill Scott. Ze is een dichteres wier zeggingskracht hevig wordt aangesterkt dankzij de begeleidende muziek: aantrekkelijke, klanktapijten vol funky accenten.

De twee lange stukken op wat oorspronkelijk kant één was, zijn sterke staaltjes vrije `poëzie hardop' vol sterke beelden uit het leven van een onafhankelijke, zwarte vrouw. De vier overige stukken, waaronder Take Yo Praise, neigen eerder naar fraaie, vloeiende jaren-zeventig-soul. De muziek onder haar onderkoelde doch gepassioneerde vocalen is elementair, gortdroog en onbehoorlijk funky, vooral dankzij een onweerstaanbaar timmerende clavinet.

Camille Yarbrough: The Iron Pot Cooker (Kent, distr. Munich)

    • Jacob Haagsma