Bond wil in 2006 hockey in Arena

Nederland mag volgend jaar opnieuw het toernooi om de Champions Trophy organiseren. Als het aan de Nederlandse hockeybond (KNHB) ligt, wordt de jaarlijkse strijd tussen de zes sterkste hockeynaties dan voor het eerst overdekt gespeeld: tegen het einde van het jaar in het voetbalstadion Amsterdam Arena.

De bond wil de concurrentie van het wereldkampioenschap voetbal (juni) en de Ronde van Frankrijk (juli) ontlopen, maar weigert het toernooi naar augustus te verschuiven. ,,Dan wordt het een `opwarmertje' voor het wereldkampioenschap van een maand later'', zegt bondsdirecteur Johan Wakkie, die het `winteridee' al heeft laten vallen bij de internationale hockeyfederatie (FIH). ,,Maar alles valt of staat met de voetbalcompetitie; hoe ziet die er tegen die tijd uit? En is het mogelijk om binnen een week een kunstgrasveld aan te leggen? Vraag is bovendien of de FIH het accepteert dat er rond kerstmis wordt gehockeyd.''

Op zijn beurt wil Wakkie de zekerheid dat alle landen ook daadwerkelijk hun sterkste ploeg afvaardigen, ruim drie maanden na het WK in Mönchengladbach. De bond is nog niet vergeten hoe Duitsland ruim anderhalf jaar geleden, destijds omwille van het naderende Europees kampioenschap, een veredelde B-selectie stuurde naar de Champions Trophy in Amstelveen, en het toernooi zo ernstig devalueerde. Bovendien staat in februari 2007 het tweede WK zaalhockey in Wenen op het programma. Hallenhockey staat vooral in Duitsland in hoog aanzien.

Spanje was ook in de race voor de organisatie van de 28ste editie, maar de titelhouder werd gepasseerd. Tot groot ongenoegen van bondscoach Maurits Hendriks van Spanje. ,,Voor de vierde keer in zes jaar een toptoernooi onderbrengen in Nederland beschouw ik niet als handelen in het belang van de sport. Ik begrijp het wel, want een groot hockeytoernooi in Nederland betekent geld verdienen.''

De kans is groot dat de Champions Trophy een tweejaarlijks toernooi wordt, net als het WK hockey. De internationale hockeybond FIH streeft naar `maximale exposure' en wil in het olympisch jaar een zogeheten Sponsor Gold Event organiseren, met twee poules van vijf toplanden.

    • Mark Hoogstad