Bob de Jong wint 10 km, ook zege in achtervolging

Bob de Jong heeft zaterdag in Inzell voor de derde keer in zijn schaatsloopbaan de tien kilometer gewonnen bij de WK afstanden. Hij versloeg in de laatste rit zijn landgenoot Carl Verheijen, die tot dan de snelste tijd had gereden. Het onderlinge verschil bedroeg ruim een seconde in het voordeel van De Jong. De Amerikaan Chad Hedrick, donderdag winnaar van de vijf kilometer, werd derde op de dubbele afstand. Hij verspeelde ruim vijf seconden op de winnaar. Gianni Romme werd vierde. De Nederlanders profiteerden van het feit dat de Noor ⊘ystein Grødum door griep afwezig was.

De Nederlanders Mark Tuitert, Carl Verheijen en Erben Wennemars wonnen gisteren in Inzell de ploegenachtervolging. Ze versloegen Italië, Noorwegen en de Verenigde Staten die respectievelijk tweede, derde en vierde werden. De Nederlanders hadden na acht ronden ruim anderhalve seconde voorsprong op het Italiaanse mannentrio. De Amerikanen grepen naast een medaille, aangezien kopman Hedrick te snel reed voor zijn twee ploeggenoten. Het was voor het eerst dat de ploegenachtervolging op de WK afstanden werd verreden. Het nieuwe schaatsonderdeel staat volgend jaar ook op het programma bij de Olympische Spelen in Turijn.