Assemblee Irak komt 16 maart bijeen

De eerste zitting van de nieuw gekozen Iraakse Nationale Assemblee zal 16 maart plaatshebben, of er nu een regering is gevormd of niet.

De datum van de openingszitting werd gisteren bekendgemaakt door de Koerdische interim-vice-premier Barham Salih. Er zijn intussen aanwijzingen van een coalitieakkoord tussen de grootste partij, de shi'itische Verenigde Iraakse Alliantie (140 van de 275 zetels) en de Koerdische Eenheidspartij (75 zetels). De alliantie heeft de steun van de Koerden nodig voor de tweederden meerderheid die vereist is voor goedkeuring van de benoeming van een president en twee vice-presidenten, de eerste stap naar totstandkoming van een regering.

Iraakse politici onderhandelen sinds de verkiezingen van 30 januari voor de grondwetgevende Nationale Assemblee over de vorming van een coalitie. De onderhandelingen tussen de shi'itische voorman Ibrahim al-Jaafari en de Koerden hebben volgens een Koerdische woordvoerder inmiddels opgeleverd dat de Koerdische leider Jalal Talabani president wordt, een grotendeels ceremoniële functie. In ruil daarvoor hebben de Koerden ermee ingestemd dat Jaafari premier wordt zoals zijn shi'itische alliantie wenst.

De shi'ieten zijn er volgens de Koerdische woordvoerder ook mee akkoord gegaan dat de betwiste oliestad Kirkuk bij het Koerdische gebied wordt getrokken. Van shi'itische zijde is dit nog niet bevestigd.

Volgens zegslieden gaat de post van parlementsvoorzitter waarschijnlijk naar een sunniet, hetzij interim-president Ghazi al-Yawar of interim-minister van Industrie Hajim al-Hassani. Shi'itische bronnen meldden vandaag dat interim-premier Iyad Allawi, die zijn functie wil houden, een aanbod van de alliantie heeft afgeslagen om minister te worden.

Bij een zelfmoordaanslag in Balad ten noorden van Bagdad werden vandaag 15 burgers gedood. Verschillende, gecoördineerde aanvallen door rebellen in Baqouba, 65 kilometer ten noordoosten van Bagdad, eisten vandaag zeker 16 levens. Onder de doden waren zeven Iraakse soldaten en vijf politiemannen.

Amerikaanse militairen hebben vrijdag een Bulgaarse soldaat doodgeschoten. Dat heeft de Bulgaarse minister van Defensie, Nikolaj Svinarov, vandaag in Sofia gezegd. De Bulgaar maakte deel uit van een patrouille die vanuit het westen onder vuur werd genomen. Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat zich 150 meter ten westen van de Bulgaren een Amerikaanse eenheid bevond en dat het dodelijke schot door die eenheid is afgevuurd, aldus de minister.