Amerikaan als topman bij Sony

Als eerste Japanse bedrijf ooit heeft elektronicagigant Sony een buitenlander aan het hoofd geplaatst. De Amerikaan Howard Stringer is vandaag voorgedragen als bestuursvoorzitter.

Stringer neemt de leiding over van Nobuyuki Idei die tien jaar lang de hoogste man was bij het bedrijf. Idei verschoof in deze periode de focus van Sony van elektronica naar een combinatie van amusement en elektronica door middel van overnames in Hollywood en de succesvolle spelcomputer Play Station.

Stringer is nu hoofd van de Amerikaanse tak van Sony en tweede man van de Entertainment Business Group.

Stringer blijft in de VS wonen en zodoende zal de dagelijkse leiding in handen vallen van de nieuw aangewezen tweede man, Ryoji Chubachi, die juist uit de elektronicahoek afkomstig is. De twee zullen Sony nieuw leven moeten inblazen. Sony heeft de laatste tijd terrein verloren op innovatief gebied aan een bedrijf als Apple, dat succes boekt met de draagbare iPod-muziekspeler.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Japans bedrijf de leiding aan een buitenlander geeft. Het besluit van Sony past echter in het non-conformistische imago van het bedrijf. Sony is kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht door enthousiaste technici en behoort niet tot de traditionele Japanse conglomeraten (keiretsu), waar senioriteit zwaar telt en bijna nooit een buitenstaander, zelfs geen landgenoot, de leiding krijgt.

Stringers voorganger Idei ontkende dat een buitenlandse topman voor Sony een probleem zou zijn. ,,Sony is al een wereldwijd concern'', stelde Idei. ,,Slechts eenderde van de werknemers is Japans, en Sony heeft joint ventures met bedrijven in Zweden, Duitsland en Zuid-Korea.''

Als buitenlandse topman in Tokio volgt Stringer het voetspoor van Carlos Goshn, de baas van autoproducent Nissan, een dochter van het Franse Renault. Groot verschil is dat Ghosn werd geparachuteerd door Renault dat een controlerend belang in Nissan nam. Ghosn werd aanvankelijk met veel wantrouwen begroet in Japan. De atmosfeer sloeg echter snel om toen Ghosn het verlies van Nissan in winst omzette en het bedrijf een nieuw elan meegaf.