Albers valt uit bij debuut, zege `Fisico'

Eindelijk klonk het Italiaanse volkslied na een Formule 1-race weer eens voor een coureur, en niet voor de winnende renstal. Giancarlo Fisichella was gisteren bij de Grote Prijs van Australië van pole position vertrokken en eindigde in de eerste race van het seizoen ook op de eerste plaats. De beste coureur van Ferrari, de renstal die vorig jaar het seizoen domineerde, werd tweede: Rubens Barrichello. Zijn teamgenoot, de Duitse zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher, viel na een aanrijding met diens landgenoot Nick Heidfeld (Williams-BMW) uit. Net als Christijan Albers, de Nederlander die in Melbourne zijn debuut maakte in de Formule 1. Fisichella's teamgenoot bij Renault, de Spanjaard Fernando Alonso, werd derde.

Misschien had hij gisteren tijdens de opwarmronde wat voorzichtiger moeten zijn, luidde de analyse van Albers gisteren na afloop van de Grote Prijs van Australië.

In de tweede opwarmronde – één meer dan gebruikelijk omdat bij de start van de eerste opwarmronde de wagen van Kimi Raikkonen niet van zijn plaats was gekomen – weigerden de tweede versnelling van de Minardi van Christijan Albers dienst. Om de banden op te warmen, moet de `traction control' worden uitgeschakeld, het middel dat tijdens de race voorkomt dat de wielen doorslippen. Bij het opwarmen van de banden is het juist functionele dat de banden doorslippen. Des te sneller worden ze warm en dat vergroot de grip op het asfalt. ,,Of dat ook echt de oorzaak is, moet nog blijken uit de data'', aldus Albers gisteren per telefoon uit Australië. ,,Bij de start moest ik van de eerste naar de derde versnelling, en er zijn hier een paar bochten die je in de tweede versnelling moet nemen. Dat ging dus niet en daarom verloor ik daar steeds wat snelheid. Positief was dat ik desondanks m'n teamgenoot (Patrick Friesacher, red.) goed kon bijhouden.'' De Oostenrijker reed de race wel uit.

Het probleem met de versnellingsbak werd de Nederlander noodlottig toen hij na zestien van de in totaal 58 ronden de pits inkwam voor brandstof. Behalve de tweede versnelling functioneerde ook de eerste versnelling inmiddels niet meer en als gevolg daarvan kwam de wagen na het tanken niet meer van zijn plaats. De auto moest de pitbox worden ingeduwd en daarmee was Albers de eerste uitvaller van het seizoen. Zeventien van de twintig coureurs werden na anderhalf uur afgevlagd door actrice Bo Derek.

Bij de start, vanaf de zeventiende plek, bevond Albers zich naast Michael Schumacher, tot beider verrassing. De Duitser vertrok vanaf de achttiende plaats. Zaterdag reed hij zijn eerste kwalificatiesessie in de stromende regen een langzame tijd, gisteren zag hij er bij de tweede kwalificatietraining van af om een snelle tijd neer te zetten. Dit jaar wordt de startvolgorde voor de race voor het eerst bepaald door twee kwalificatiesessies in plaats van één. De twee trainingstijden, van zaterdag en zondag, worden bij elkaar opgeteld.

Albers reed gisteren ook geen kwalificatieronde. Toen hij de baan opwilde kwam hij door een elektronisch probleem aan de auto niet weg. De wagen werd `gereset' en Albers wilde zijn Minardi alsnog de pitstraat uitsturen. Maar op dat moment ging het licht aan het einde van de pitstraat op rood. De reglementaire dertig seconden die een coureur de tijd krijgt om de baan op te gaan waren verstreken.

Het hele weekend verliep al niet normaal voor Albers en zijn team. Door verschillende redenen miste hij in Australië enkele trainingen. Vrijdag mochten de Minardi's niet rijden omdat de wagens niet voldeden aan de ontwerpeisen voor 2005. Teambaas Paul Stoddart stapte naar de rechter in Melbourne en die bepaalde dat het team desondanks toch zaterdag van start mocht. Nadat voorzitter max Mosley van de Internationale Autosportfederatie (FIA) had gedreigd de hele race niet door te laten gaan vanwege het conflict met Minardi, koos Stoddart eieren voor zijn geld en liet hij de wagens zaterdag alsnog aanpassen aan de reglementen van dit jaar.

De 32-jarige Fisichella, afkomstig uit Rome, won voor de tweede keer in zijn carrière een Formule 1-race. Twee jaar geleden jaar werd hij, weliswaar enkele dagen later, uitgeroepen tot winnaar van de GP van Brazilië.

De volgende race is over twee weken in Maleisië. Albers, die zich gisteren niet op de gebruikelijke F1-feestjes vertoonde in Melbourne, viert deze week nog vakantie in Australië. ,,En feesten doe ik wel als ik in Maleisië de race heb uitgereden.''