A4-krant `Geschiedenis in boeken'

Ter gelegenheid van de nationale Boekenweek die woensdag 9 maart begint, verschijnt vandaag op de scholierensite een nieuwe A4-krant over het boekenweekthema van dit jaar: vaderlandse geschiedenis.

Er worden de laatste maanden veel mooie dingen gezegd over de noodzaak om tot een `canon' van de vaderlandse geschiedenis te komen – een verzameling van de belangrijkste feiten uit de vaderlandse geschiedenis die iedereen eigenlijk zou moeten kennen. In deze krant presenteerden de historici Jan Bank en Piet de Rooy zo'n driekwart jaar geleden al zo'n canon. In de A4-krant wordt die als boekje gepresenteerd, vergezeld van enkele nuttige aanwijzingen over hoe je zo'n canon zou moeten lezen. Ook worden vijf andere pogingen een canon samen te stellen, besproken – allemaal dunne en goedkope boekjes die scholieren kunnen helpen voor het eindexamen.

Verder staat de A4-krant vol met besprekingen van boeken en strips over de vaderlandse geschiedenis. Zoals de stripserie `Van nul tot nu' en het `Het Vooroudergevoel', waarin Jan, Jan en Bas Blokker de vaderlandse geschiedenis navertellen aan de hand van de schoolplaten van J.H. Isings. Kenners van bepaalde perioden en gebeurtenissen kozen `hun' beste boek. In de krant is ook een tijdbalk afgedrukt van literaire geschiedenisboeken, samengesteld door recensent Pieter Steinz.

De A4-krant `Geschiedenis in boeken' is bedoeld voor leerlingen in het Studiehuis. De redactie van Stepnet van uitgeverij Thieme-Meulenhoff maakt opdrachten bij de A4-krant.

Zie: www.nrc.nl/scholieren

    • de Hoofd