Von Trier schrapt scènes met dode ezel

Lars Von Trier heeft scènes van een geslachte ezel uit zijn nieuwste film Manderlay geschrapt. De Deense regisseur geeft daarmee toe aan druk van dierenrechtenorganisaties. Dat meldt de BBC.

Von Trier had geen gewetenswroeging over de dood van de ezel, zo liet hij weten. Hij wilde alleen niet dat de kwestie zijn film in de schaduw zou stellen. Tijdens de voorbereiding op de opnames was acteur John C. Reilly al opgestapt omdat hij zich zorgen maakte over het welzijn van dieren.

Manderlay is het vervolg op Von Triers succesvolle Dogville, de tweede film in wat zijn Amerikaanse trilogie moet worden.

Von Trier verzekerde dierenliefhebbers dat de ezel ,,zoveel mogelijk mededogen'' is gedood door middel van een injectie. In een verklaring liet de regisseur weten dat hij tot de `ongebruikelijke' stap om de scènes te schrappen was gekomen na een stortvloed aan brieven. Von Trier zei: ,,Naar mijn idee is de politieke en sociale inhoud van film zo belangrijk dat het triest zou zijn als die werd verworpen of veronachtzaamd enkel en alleen door het `ezel-probleem' te noemen, zoals verschillende bladen al hebben gedaan. Men zou kunnen zeggen dat de dood van de ezel in verband met de film nu helemaal zinloos is geweest, maar iedereen kan zich er tenminste over verheugen dat het dier het slachthuis bespaard is gebleven.''

De filmcrew had geprobeerd een nep-ezel te gebruiken, maar toen bleek dat de opnames daarvan niet overtuigend genoeg zouden zijn, heeft men een ezel gezocht die op het punt stond te worden geslacht.