Vijfde detachement met Nederlanders

Het detachement Nederlandse militairen dat Irak nu de rug toekeert is het vijfde sinds het begin van de missie, in de zomer van 2003. Dat betekent dat er in totaal zo'n zevenduizend mannen en vrouwen in de provincie Al-Muthanna hebben gediend. Twee militairen kwamen er om. De missie begon rustig: de mariniers die in juli 2003 in het gebied arriveerden, hadden vooral te kampen met de enorme hitte en beroerde hygiënische omstandigheden. In het voorjaar van 2004 de spanning op. Gevechten tussen de Amerikaanse troepen en de milities van de radicale sjiïtische leider Muqtada al Sadr sloegen over naar Al Muthanna. Wekenlang waren Nederlanders doelwit van aanslagen. Na een wat kalmere periode volgden er vanaf augustus nieuwe aanvallen. Vanaf oktober is het rustig gebleven in Al-Muthanna.