Truc

De White House International Teams beleefde afgelopen weekend in Utrecht een superslot. Met nog een ronde te gaan leek Team Westra (Berry Westra-Vincent Ramondt, Gert-Jan Paulissen-Bart Nab) de eindoverwinning niet meer te kunnen ontgaan. Het stond zestien wedstrijdpunten voor op nummer twee, Team Gromov, de winnaars van verleden jaar. De Amsterdams-Rotterdamse formatie leed in de laatste ronde echter een maximale nederlaag tegen Nijmegen, dat verrassend sterk voor de dag kwam. Gromov won zijn laatste wedstrijd met 21-9 en kwam daardoor in punten precies gelijk met de concurrent. Omdat het de onderlinge wedstrijd had verloren, moest Gromov de eindoverwinning toch aan Westra laten. Nijmegen legde beslag op de derde plaats, een formidabele prestatie in een veld met veel internationale toppers. Zaterdag behaalde een team onder aanvoering van Jan Jansma de meeste punten in de voorronden. Daarmee had het zijn kruit wel verschoten, want zondag reikte de sterrenformatie niet verder dan een 7de plaats. Jansma trok wel de aandacht met een speelwijze die in vakkringen bekend staat als de oudste truc ter wereld.

O/OW

♠ H V 4

♡ 10 8 3

♦ 6

♣ V 6 5 4 3 2

♠ B 9 8 3

♠ 7 6 5

♡ 9 6 4

♡ B 5 2

♦ A 9 8 7

♦ H V B 5 2

♣ B 10

♣ H 9

♠ A 10 2

♡ A H V 7

♦ 10 4 3

♣ A 8 7

Jansma opende de zuidhand met een sterke sans en hoorde bij zijn partner 3♣: een inviterende hand met lange klavers. Met zijn maximum besloot Jansma tot 3SA, ondanks zijn ruitenlek. Uit ervaring weet de man uit Malden dat de verdediging ook wel eens een steekje laat vallen. West startte schoppen. Jansma, die voor zijn contract de klaveren moest ontwikkelen, nam op tafel en speelde meteen zijn singleton ruiten! Oost legde de boer en speelde nietsvermoedend schoppen door. Jansma won en speelde klaveren onderuit. Bij west verscheen de tien, die de slag mocht houden. West speelde weer schoppen door. Jansma won ten derde male, sloeg ♣A en claimde de rest. Meer informatieop www.hetwittehuisbridge.nl. Het toernooi is de opmaat naar de de vernieuwde bridgesociëteit `Het Witte Huis', aan het IJsbaanpad in Amsterdam, waarvan de verbouwing ca. 15 maart klaar is.

    • Jan van Cleeff