Troepen naar Afghanistan, wel graag met camera

Het kabinet stuurt 165 commando's naar Afghanistan die onder leiding van de Amerikanen op jacht gaan naar potentiële terroristen en die de Amerikaanse troepen helpen o.a. bij het verzamelen van inlichtingen (NRC Handelsblad, 26 februari). De Tweede-Kamerfracties staan echter niet te jubelen en vragen zich af of de Amerikanen de Nederlandse regering goed hebben geïnformeerd naar de risico's. En terecht, want de missie is zeker niet zonder gevaren. Het is namelijk heel goed mogelijk dat onze troepen betrokken zullen raken bij martelingspraktijken Abu Ghraib-stijl die, volgens recent verkregen bewijsmateriaal door de Britse krant, The Guardian, tot op heden stelselmatig door de Amerikanen worden uitgevoerd op gevangenen in Afghanistan. Hopelijk is minister Kamp zich hiervan bewust en zorgt hij dat de commando's naast hun kogelvrije vest uitgerust worden met een camera, een digitale deze keer.

    • Marcel Smits