Tori Amos:

The Beekeeper telt negentien nummers in een kleine tachtig minuten. Die creatieve overvloed wordt misschien begrijpelijk bij de wetenschap dat deze plaat tot stand kwam in dezelfde periode als Piece By Piece, een soort autobiografie die ze schreef met journaliste Ann Powers. Alsof er in het het singer-songwritergenre, waar Amos met al haar excentrieke trekjes toch bijhoort, al niet genoeg in eigen ziel en zaligheid wordt geroerd, zult u zeggen. Dat kan zijn, maar Amos boorde zodoende een rijke bron aan die bijvoorbeeld tot het prachtige, melancholieke openingsnummer `Parasol' leidde, of een prettig duet met Damien Rice. Maar het is wel de plaat van een rijpende artieste. Op de achterkant van de cd worden de nummers in drie afdelingen verdeeld, in het boekje zijn het er zes, maar veel verder gaan de buitenissigheden deze keer niet. En dan gaan tachtig minuten in soortgelijke, trage tot middentempo's wel wat lang duren, hoe mooi Amos' stem ook rond haar vertrouwelijkheden kwinkeleert.

The Beekeeper

(Epic)***

    • Jacob Haagsma