Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Minister van BZ Laurens Jan Brinkhorst en publicist en China-kenner Willem van Kemenade discussiëren over de vraag of China de nieuwe politieke en economische wereldmacht wordt. Ook aandacht voor de kwaliteit van het Nederlandstalige boek. Ned.3, 12.05-13.00u.

DOCUMENTAIRE

De Antilliaanse droom. Slot van een tweeluik over wens van de Nederlandse Antillen om aan het WK voetbal van 2006 in Duitsland mee te doen. Een film over idealen, emoties, beleving en saamhorigheid. Ned.3, 16.05-16.30u.

Tegenlicht: Euro-islam volgens Tariq Ramadan. Gesprekken met de hoogleraar filosofie Tariq Ramadan en de Franse islamoloog Olivier Roy over het verleden, heden en toekomst van de islam. Ned.3, 21.00-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

Henk de Velde: De onmogelijke reis. Zeiler Henk de Velde blikt terug op z'n reis die hij 3,5 jaar geleden begon met z'n zeiljacht Campina. De zeezeiler zat negen maanden vast en moest overwinteren in het noordelijkste puntje van Siberië bij temperaturen van min 50° C. SBS6, 12.25-13.00u.

Paul Rosenmöller en Arjan Erkel. Herhaling uit november vorig jaar van de reis die Paul Rosenmöller met oud-Artsen Zonder Grenzen-medewerker Arjan Erkel maakte naar Tadzjikistan. Ned.1, 23.00-23.40u.

R.A.M. Aandacht voor de literatuur met de Zuid-Afrikaanse dichteres Elisabeth Eybers die sinds 1961 in Nederland woont, de Duitse schrijfster Julia Franck (Oost-Berlijn, 1970) en de Amerikaanse schrijfster A.M. Homes. Ook een gesprek met componist en dirigent Micha Hamel van wie onlangs de dichtbundel Alle enen opgeteld verscheen. Ned.3, 19.20-20.25u.

Bij ons thuis. Over de seksueel geladen videoclips en grof taalgebruik bij The Box, MTV en TMF met o.a. Harold Gerritsen (The Box) en publicist Jan Kuitenbrouwer. Maandag, Ned.2, 17.05-17.50u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Vrije geluiden. Zie tv-vooraf. Ned.3, 11.00-12.00u.

Rommel of rijkdom. Eerste aflevering van een serie over spullen die op de Nederlandse zolders zijn opgeborgen. Uit een consumentenonderzoek is gebleken dat kleding en boeken het eerst naar zolder of schuur gaan. De meeste spullen blijken nog heel goed bruikbaar. SBS6, 20.00-20.30u.

RELIGIE

De wandeling. Gesprek tijdens een wandeling door het Amsterdamse bos met schrijver Paulo Coelho over zijn pelgrimstocht in 1986 naar Santiago de Compostela en de ontdekkingen in zijn leven. Hij is bekend van de boeken De alchemist en Elf minuten. Ned.1, 9.35-10.00u.

FILM

Filantropica (Nae Caranfil, 2002, Roemenië/Frankrijk). Zwarte, venijnige komedie houdt post-communistisch Roemenië tegen het licht. Goedwillende leraar raakt verstrikt in zwendelpraktijken. Ned.3, 14.00-15.50u.

.Chariots of Fire (Hugh Hudson, 1981, Engeland). Chauvinistisch gekleurde reconstructie van de Olympische Spelen in Parijs (1924), waar de Engelse atleten Harold Abrahams (een door het establishment geminachte jood) en Eric Liddell (een principiële christen) overwinningen boekten. RTL5, 16.15-18.30u.

The Mighty Ducks (Stephen Herek, 1992, VS). Door een klusjesman geregisseerde sportfilm volgt een zeer vertrouwd stramien. Emilio Estevez wordt veroordeeld tot 500 uur dienstverlening als ijshockeycoach voor een troepje ongeregeld uit een achterbuurt. Veronica, 18.35-20.30u.

Live and Let Die (Guy Hamilton, 1973, Engeland). Roger Moore krijgt als James Bond onder meer van doen met voodoo-rituelen. Ook met Yaphet Kotto, Jane Seymour en een titelsong van Paul McCartney. Veronica, 20.30-22.50u.

RADIO

Vroege vogels. Hele uitzending gewijd aan vrouwen, natuur en milieu met voorzitter Margreet Hofstede van het Centrum Vrouw en Milieu, GroenLinks-fractievooorzitter Femke Halsema, directeur campagnes van Milieudefensie Vera Dalm en directeur van het Nederlands Instituur voor Ecologie Louise Vet. Radio 1, 8.08-10.00u.

OVT. Over de boekenweek en onze geschiedenis met oud-directeur van het Rijksmuseum en schrijver van het essay Moderlandse geschiedenis Henk van Os; de familie Blokker en Peter Brusse. Verder een portret van de onlangs overleden schrijver van historische romans Theun de Vries. Radio 1, 10.04-12.00u.

Radio 1-journaal. De schrijvers Geert Mak en Geert van Istendael praten over de komende Boekenweek en het thema geschiedenis. Verder Erwin Korremans over de nieuwe Star Wars-film Episode III Revenge of the Sith, en Hans van Duin van de Nederlandse Politie Bond over de gekozen burgermeester. Radio 1, 12.04-14.00u.

Opium. Nieuwslezer en schrijver Philip Freriks vertelt over zijn boek Jantje waarin hij de dood beschrijft van zijn oudste broer in april 1945. Verder Kamerlid Jan Marijnissen over zijn boek Waar historie huis houdt en schrijver Joost Divendal over de tentoonstelling Venezia! met werk van kunstenaars als Canaletto, Longhi en Tiepolo. Radio 1, 19.04-20.00u.

God zal over u beslissen. Docudrama van Ruurd van Wijk over de Iraanse asielzoeker Faris Sajjid (45) die in 1999 in de nacht van 2 op 3 november ernstig werd mishandeld in het aanmeldcentrum in Zevenaar, omdat hij volgens een agent en een verpleger ,,een grote mond had''. De reconstructie geeft inzicht in de belevingswereld van de asielzoeker. Radio 1, 21.04-22.00u.