Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer aandacht voor de toespraak van Hans Wiegel bij een VVD-afdeling. Ned.3, 22.10-22.35u.

PRAATPROGRAMMA

Bibliothèque medicis. Debat over de internationale en Nederlandse slavenhandel met o.a. de Leidse hoogleraar geschiedenis Pieter Emmer. TV5, 12.05-13.05u.

Andries. Openhartig gesprek met oud-politicus Ed van Thijn op locaties in kamp Westerbork, het stadhuis van Amsterdam en in een hele kleine kelder van één van de onderduikadressen waar Van Thijn tijdens de Tweede Wereldoorlog zat. Ned.1, 20.30-21.00u.

De Grootmeesters. Aflevering in een serie waarin mensen uit bijzondere beroepsgroepen het tegen elkaar opnemen. Vanavond met de burgemeesters Gerd Leers (Maastricht) en Job Cohen (Amsterdam). Ned.3, 21.05-22.00u.

AMUSEMENT & SPORT

Tennis Davis Cup. Live verslag uit Zwitserland van het Davis-Cupduel tussen Zwitserland en Nederland. Vanmiddag de dubbelspelen en morgen de enkelspelen als die van belang zijn voor de uitslag. Ned.1, 12.55-16.00u. & zondag, 12.00-18.15u.

TV toppers. Herhaling van de eerste reeks met André van Duin. Samen met Jos Brink kijkt hij naar fragmenten met Toon Hermans, Tom Manders, Tommy Coopers en Rudi Carell. Ned.1, 21.00-22.20u.

FILM

.Mister Roberts (John Ford & Mervyn LeRoy, 1955, VS). Verfilming van Broadwayhit over kleurrijk gezelschap aan boord van vrachtvaarder tijdens Tweede Wereldoorlog. Titelrol van Henry Fonda als naar oorlogsgeweld hunkerende officier. Oscar voor Jack Lemmon. BBC2, 15.30-17.25u.

.The Sheltering Sky (Bernardo Bertolucci, 1990, VS/Italië). Paul Bowles' in 1949 gepubliceerde roman over onthechting en persoonlijkheidsverlies werd in Bertolucci's bewerking vooral een liefdesgeschiedenis: echtelieden Port (John Malkovich) en Pit (Debra Winger) proberen elkaar terug te vinden in het nihilisme van het reizigersschap. Ademstokkende beelden van Vittorio Storaro onderzoeken de destructieve maar verleidelijke leegte van de Noordafrikaanse woestijn. RTL5, 20.30-23.00u.

The Mummy (Stephen Sommers, 1999, VS). Besluiteloze remake van Karl Freunds gelijknamige griezelfilm uit 1932 (met Boris Karloff) wil zowel ironisch als bloedernstig zijn en werd een bordkartonnen film zonder hart. In Nederland goed voor ruim een half miljoen bezoekers. Net5, 21.00-23.20u.

The Beach (Danny Boyle, 2000, VS). Regisseur, producent en schrijver van Trainspotting verfilmde hippe bestseller uit 1996 over tropisch eiland waar Thaise boeren stiekem weed verbouwen en oudere hippies een geheime gemeenschap hebben gesticht. Reiziger Leonardo DiCaprio vangt er een haai en zoent met een FranÇaise te midden van fluorescerend plankton. Yorin, 22.00-0.15u.

Ali (Michael Mann, 2001, VS). Biografisch mozaïek over Muhammed Ali, geboren als Cassius Clay, concentreert zich op de periode tussen 1964 en 1974, gemarkeerd door Clay's verovering van de wereldtitel en het fameuze titelgevecht in Kinshasa. Fraaie boksscènes, maar de racistische achtergronden blijven wel erg op de achtergrond. Met Will Smith als Ali en Jon Voight als sportjournalist Howard Cosell. Ned.3, 23.10-1.45u.

.Go (Doug Liman, 1999, VS). Vlot geval volgt 24 uur uit het leven van enkele hedonistische jongeren in Los Angeles en is al vaak in verband gebracht met Tarantino, met name omdat dezelfde gebeurtenissen vanuit verschillende gezichtspunten worden verteld. VRT, 23.35-1.05u.

.Little Women (Gillian Armstrong, 1994, VS). Vijfde verfilming van Louisa May Alcotts semi-autobiografische klassieker (1868) over de opgroeiende zusjes March en hun moeder in New England ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Romantisch, ouderwets, fijnzinnig feministisch, ironisch en stijlvol. Met Winona Ryder, Susan Sarandon. RTL4, 0.10-2.25u.

Paperback Hero (Antony J. Bowman, 1999, Autralië). Romantische komedie over een chauffeur die eigenlijk schrijver is. Een Australische komedie over misverstanden die ontstaan bij twee romantische driehoeksverhoudingen. Ned.1, 0.25-1.55u.

RADIO

Knetterende letteren. O.a. een gesprek met biograaf Kees Snoek over Eddy du Perron die in de vooroorlogse jaren een meedogenloos criticus en schrijver was. Vijfenzestig jaar na zijn dood verscheen de biografie Het leven van een smalle mens. 747AM, 14.02-15.00u.

Zie hier een mens. Over wat uitgeprocedeerde asielzoekers staat te wachten bij een gedwongen terugkeer naar de Democratische Republiek Congo. Een in Nederland geboren (1995) Afrikaans meisje dreigt te worden uitgezet met haar moeder en zeven broertjes en zusjes. 747AM, 15.02-15.50u.

Opera live: Samson et Delila. Rechtstreeks uit de Metropolitan Opera in New York de opera van Camille Saint-Saëns uitgevoerd door het koor en orkest van de Metropolitan Opera onder leiding van Bertrand de Billy. Radio 4, 19.02-23.00u.

Opium. Publicist en NRC-medewerker Henk van Gelder vertelt over zijn boek De schnabbeltour waarin hij de teloorgang beschrijft van de feestavonden met conferenciers, goochelaars en accordeonduo's als gevolg van de opkomst van de televisie. Verder Peter Brusse over zijn roman Met vlindernet door swinging Londen en muziek van de Belgische groep Laïs. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met travestiet Chris Balken en zijn partner Madie Burbach. Al sinds zijn kleutertijd wist Balken dat hij het leuk vond om parttime vrouw te zijn. Radio 1, 0.04-1.00u.