Strijd rond Potzdamer Platz

De Amerikaanse erven van de joodse warenhuisexploitant Wertheim hebben een belangrijke overwinning geboekt in een al jaren durende juridische strijd over kostbare percelen rond de Potsdamer Platz in Berlijn. De erfgenamen van Georg Wertheim zeggen recht te hebben op stukken grond met een totale oppervlakte van 10 hectare en een geschatte waarde van enkele honderden miljoenen euro.

Een administratieve rechtbank in Berlijn oordeelde gisteren dat de erven een rechtmatige claim hebben op één perceel. Een claim van warenhuisketen Karstadt-Quelle op hetzelfde stuk grond werd verworpen. Het oordeel van de rechtbank laat geen hoger beroep toe, maar het bedrijf heeft aangekondigd daar alsnog voor te zullen pleiten. De erven hopen nu dat met de uitspraak een precedent is geschapen.

Georg Wertheim exploiteerde in de jaren dertig net ten oosten van de Potsdamer Platz een groot warenhuis, vergelijkbaar met Harrod's en Galeries Lafayette. De familie bezat bovendien onroerend goed op diverse plekken rond de Potsdamer Platz.

Na de oorlog kwamen de eigendomsrechten in bezit van warenhuis Hertie, dat later opgeslokt werd door Karstadt-Quelle. De percelen lagen jarenlang braak in het niemandsland tussen Oost- en West-Berlijn. Na de eenwording verviel de grond aan de Duitse staat. De Jewish Claims Conference tekende daar vervolgens bezwaar tegen aan en kreeg de rechten toegewezen. De Duitse overheid en Karstadt waren het daar niet mee eens en gingen in beroep. De overheid heeft haar claims inmiddels laten vallen, Karstadt is niet van plan op te geven.

De Wertheim-percelen zijn goud waard. Waar Wertheim ooit een autowerkplaats exploiteerde, staat nu de nieuwe bibliotheek van de Bondsdag. Op een andere plek is inmiddels het Beisheim Centre verrezen, een luxe flat met appartementen en twee vijfsterren hotels. De bebouwing aan de achthoekige Leipziger Platz kan niet worden voltooid voordat het geschil over het Wertheim-eigendom is beslecht. Het perceel dat gisteren ter discussie stond wordt op 15 miljoen euro geschat. Voor de grond van het Beisheim Centre vragen de erven 145 miljoen euro.