Schaatsbond vestigt zijn hoop op adoptieplan

Het verbeten gevecht om de handtekening van talent Sven Kramer heeft voor veel beroering gezorgd in de schaatswereld. ,,We hadden de regelgeving duidelijker moeten maken'', zegt topsportcoördinator Ab Krook.

Tegen wil en dank was Sven Kramer de afgelopen maanden het middelpunt van veel gekrakeel in het wereldje van de commerciële schaatsploegen. Hij zou te vroeg nog vóór 1 april zijn benaderd door geïnteresseerde sponsors. En het grote talent zou een hoop geld zijn geboden door TVM, waarvoor hij uiteindelijk zwichtte. Al heeft Kramer volgens zijn omgeving niet voor een grote zak met euro's (naar verluidt twee ton per jaar) gekozen. Hij trad toe tot een team waar hij `het beste gevoel' bij had. ,,Andere ploegen boden meer geld'', aldus zijn zaakwaarnemer Ron Mulder.

Ingrid Paul, coach van Telfort, klaagde deze week in de aanloop naar de wereldkampioenschappen afstanden dat er met de handelwijze van TVM een scheve situatie ontstaat in de professionele schaatswereld. Haar ploeg, die doorgaat tot 2010, is op zoek naar een goede mannelijke allrounder en zag in Kramer een potentieel boegbeeld. ,,Maar er was geen beginnen aan'', zei Paul tegen het persbureau ANP. ,,Het past niet in onze filosofie dat er één veel meer verdient dan de rest.'' Volgens een ingewijde mocht Kramer bij Telfort zo ongeveer zijn eigen salaris invullen. Maar de zoon van ex-topschaatser Yep vond het niet ideaal dat de rijders bij dit team een overeenkomst hebben met de coach (Paul) en niet met de sponsor.

Topsportcoördinator Ab Krook van de Nederlandse schaatsbond (KNSB) heeft de ontwikkelingen rond Kramer met lede ogen gevolgd. Hij constateert dat er een situatie is ontstaan die de KNSB niet wil. ,,Ooit hebben Rintje Ritsma en zijn zaakwaarnemer Patrick Wouters een sponsormodel ontwikkeld voor individuele begeleiding van de schaatser. Rintje werd de kopman van een ploeg (Sanex, red.), aangevuld met wat andere rijders. Dat werkte voortreffelijk. Maar dat model is de laatste jaren verwaterd. We moeten nu niet teruggaan naar het almachtige kernploegsysteem. Met andere woorden: dat één ploeg alle toprijders in dienst heeft. Dat zou niet goed zijn voor de schaatssport in Nederland. Ik zou het op prijs stellen dat de drie grote merkenploegen qua talent in evenwicht zijn.''

Daartoe heeft Krook samen met de ex-voorzitter Relus ter Beek van de Vereniging van Professionele Schaatsers een model ontwikkeld, dat is afgekeken van het Amerikaanse profbasketbal. Krook noemt het zijn `adoptieplan'. Sponsorploegen zouden elk jaar een talent van Jong Oranje mogen uitzoeken. Het ene seizoen mag team A de beste rijder of rijdster inlijven, het volgende seizoen team B en de jaargang daarna team C.

,,Het klinkt misschien wat idealistisch'', beseft Krook. ,,Maar de discussies van nu zouden overbodig zijn als er goede afspraken waren gemaakt. Natuurlijk zal je het een en ander moeten vastleggen en dat wordt niet eenvoudig. Als iemand qua karakter absoluut niet bij een ploeg past, zou hij van ploeg moeten kunnen veranderen. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat neo-senioren bij elk team hetzelfde verdienen. Na twee jaar zouden de schaatsers zelf moeten kunnen bepalen naar welke ploeg ze gaan. Dan kunnen de merkenteams wat mij betreft tegen elkaar opbieden. Maar wel in een bepaalde periode. We hadden ook die regelgeving duidelijker moeten maken.''

Toch vindt Krook dat ook TVM enige blaam treft. ,,Bepaalde zaken had TVM anders moeten verwoorden. Op een gegeven moment hoorde ik dat ze onze coach Peter Kolder ook gecontracteerd zouden hebben, hetgeen hij overigens ontkent. Kolder staat nog een jaar onder contract bij de KNSB, en is verantwoordelijk voor onze kweekvijver.''

Hoe de ontwikkelingen in de toekomst ook zullen zijn, Krook vindt dat iedereen moet beseffen dat voor de schaatsers alles op commercieel gebied is begonnen bij Rintje Ritsma, die los van de KNSB zijn eigen weg ging in de jaren negentig. ,,Dat alle rijders en coaches meer verdienen dan vroeger hebben we allemaal aan Rintje te danken. Hij was fysiek en qua persoonlijkheid in staat de stap naar een sponsorploeg te maken. Rintje gedroeg zich altijd voorbeeldig en bleef presteren. Daarom verbaast het mij ten zeerste dat hij nu weg is bij TVM. Ik ken niet alle ins and outs, maar ik vind het merkwaardig dat Rintje zo reageert en dat het management van TVM geen escalatie heeft weten te voorkomen. Heel triest. Jammer voor de persoon Rintje en de ploeg TVM.''

Krook vindt dat niemand Ritsma al moet afschrijven. Hij haalde de beer van Lemmer in 1988 zelf bij de kernploeg. ,,Er moest toen een keuze gemaakt worden tussen Rintje en Cor-Jan Smulders. Leen Pfrommer, coach van Jong Oranje, durfde geen beslissing te nemen. Ik heb toen voor Ritsma gekozen. Sportief gezien is hij onvoorspelbaar. Twee jaar geleden was een journalist al bezig met een afscheidsverhaal. Ik zei toen: `Kijk uit, misschien wordt hij nog wel wereldkampioen'. Dat jaar eindigde hij als tweede bij het WK in Gothenburg. Als Rintje strak wordt begeleid en hij heeft er nog plezier in, dan zie ik gebeuren dat hij volgend seizoen weer meedoet.''

    • Erik Oudshoorn