Sarah Lee Guthrie & Johnny Irion:

De omgekeerde wereld: Sarah Lee had zich al ingeschreven bij een universiteit toen haar moeder smeekte te stoppen met die onzin en gewoon muzikant te worden. Zo gaat dat als je vader Arlo en je opa Woody Guthrie is, beiden vroeger folkzangers. Sinds 2001 vormt ze een duo met voormalig alt.rocker Johnny Irion. Het resultaat: moderne folkrock. De levenslust spat ervan af; dit klinkt fris alsof het genre nieuw is. In het begin heeft traditie nog de overhand, maar vanaf het aan John Lennon schatplichtige `Exploration' stuurt het duo deze muziek, mede dankzij de productie van onder anderen Gary Louris (Jayhawks), een nieuwe weg op. In de beste familietraditie schuwen ze geen sociaal-politieke onderwerpen, maar de boodschap zit het plezier nooit in de weg. Ook Pete Seegers `Dr. King' vertoont geen spoor van oubolligheid. De twee wat dunne stemmen steken scherp af tegen de diffuse wolk instrumenten waarin luide drums en gulle feestbekkens voor een live-sfeer zorgen. Vuil scheurende rockgitaren domineren `Gervais'; `Swing Of Things' is daarentegen een moderne variatie op de duetten van George (Jones) en Tammy (Wynette). Een wonder: folkrock blijkt met deze ijzersterke plaat springlevend, en in staat briljant uit te halen.

Exploration

(NewWest NW6067)*****

    • Bart Jippes