Route kiezen, printen en fietsen

Maart staat tot nu toe in het teken van records aan sneeuwval en nachtvorst, maar meteorologisch is het al enkele dagen lente. Dus is het eerste weekend van maart uitgeruimd voor activiteiten die gericht zijn op voorjaar en zomer. Een daarvan is de beurs `Uit en actief', die nog tot zondag in de Utrechtse Jaarbeurs kan worden bezocht. Op deze beurs wordt vandaag een fietswebwijzer gepresenteerd die informatie geeft over fietsen en fietsroutes op internet. Het is een initiatief van de website www.fietsen.123.nl.

Achter deze website zit een groep enthousiaste vrijwilligers die sinds april 2000 actief is op internet. Oorspronkelijk richtten ze zich op fietsroutes in Amersfoort en omgeving (de groep heeft zijn thuisbasis in Hoogland), maar inmiddels is de site uitgegroeid tot een omvangrijke verzamelplaats voor alles wat met (recreatief) fietsen te maken heeft. De site is opgezet volgens het een-twee-drie-principe voor fietsroutes: kiezen, printen en fietsen maar.

De ruggengraat van de site wordt gevormd door een grote verzameling fietsroutes, ordentelijk geografisch geordend. Het zijn er ruim 1.800, waarvan ongeveer de helft in Nederland. De site bevat ook een paar honderd routes in België en Duitsland, een aantal routes wereldwijd en ruim 600 GPS-fietsroutes, die zonder kaart en zonder op wegwijzers te kijken gereden worden met het Global Positioning System.

De routes (van vier in Flevoland tot 187 in Overijssel) vormen een bonte verzameling en zijn afkomstig uit uiteenlopende bronnen: van fietstourclubs, landschapsorganisaties, gemeenten, hotels, campings en kaasboerderijen tot particulieren. In de meeste gevallen wordt doorverwezen naar de desbetreffende websites, een aantal routes is speciaal voor www.fietsen.123.nl ontwikkeld.

De site is verder een ruime informatiebron over alles wat met fietsen te maken heeft. Er zijn links naar een groot aantal winkels, routeplanners, vierdaagsen, tochten voor goede doelen en bedevaarten naar onder andere Santiago de Compostela. Fietsvakanties zijn een substantieel onderdeel van de site, met overnachtingsadressen, paklijsten en arrangementen. En ook over de fiets in combinatie met gezondheid, openbaar vervoer en verkeer, verzekeringen, diefstal en preventie is via de site veel informatie te vinden. Verder staan op de site verschillende testen van fietsen en fietsaccessoires en een top-tien van genoegens (`genieten van buitenlucht en natuur') en ergernissen (`weggegooide rotzooi in de berm'). En het zou geen volwaardige website zijn als de bezoeker niet ook op allerlei manieren kan reageren, meepraten en meningen geven op prikborden en via polls.

Informatie over fietsen en routes.

    • Hans van Laarhoven