Polygamie

Moslimmannen mogen meerdere vrouwen trouwen, schrijft Hasna El Maroudi (19). Maar dat is duur en het levert ook een hoop gezeik op

Voor de westerse man lijkt het wel een droom. Om er zonder gezeur van de vrouw meerdere vrouwen op na te houden. En dat zonder er een geheim van te maken. De ene avond zou hij met de ene vrouw kunnen doorbrengen, terwijl hij de volgende nacht het bed met een ander deelt. Mocht hij het onverhoopt na een paar uurtjes voor gezien willen houden, dan hoeft hij zich alleen maar aan te kleden en de deur uit te lopen.

Voor de islamitische man is deze droom werkelijkheid. Monogamie is geen must. Door meerdere vrouwen te huwen kan de man zich vrijelijk tussen hen bewegen. Het is weliswaar niet zo dat hij zonder inspraak van zijn andere vrouwen een echtgenote erbij mag nemen. Als zijn eerste vrouw hem verbiedt met een ander te trouwen, is het zelfs verboden. Vrouwen zijn echter makkelijk te manipuleren en als de man zijn spel goed speelt, kan hij er maar liefst vier vrouwen op na houden. Zo hoeft hij bovendien niet op zoek naar één perfecte vrouw, iets wat volgens mij onmogelijk is. Alle eigenschappen die hij zoekt in een echtgenote, kan hij nu bij elkaar verzamelen in vier verschillende vrouwen. Wanneer hij de slechte eigenschappen van één specifieke dame zat is, kan hij zijn rug naar haar toekeren en naar één van zijn andere vrouwen gaan.

Hoe graag zou een losbandige westerse man zich schuldig maken aan deze geaccepteerde manier van polygamie? Is het niet te mooi om waar te zijn? Hoewel in Nederland polygaam trouwen onmogelijk is, gebeurt het nog wel. Islamitische polygame mannen trouwen namelijk volgens de islamitische wetgeving. Ondanks de mogelijkheid met meerdere vrouwen te trouwen komen polygame gezinnen in Nederland niet veel voor. Vrouwen hebben het recht om de man te verbieden een andere te trouwen en kunnen het op die manier tegengaan. In Frankrijk echter zijn er nog wél veel polygame gezinnen, naar schatting 20.000. Inclusief kinderen gaat het over 200.000 mensen: een gemiddeld polygaam gezin telt daar tien kinderen en dat zijn aardig wat mondjes om te voeden en lichaampjes om te kleden. Een tweede reden dat polygamie niet vaak voorkomt in Nederland is dat het zo duur is. Vier vrouwen en tien kinderen zijn niet te onderhouden van een gemiddeld maandsalaris.

De vrouwen zijn bovendien grote concurrenten van elkaar. Ieder van hen wil dolgraag kinderen van de man baren, om zichzelf op die manier belangrijker te maken. Op die manier kan ze meer tijd van de man eisen en de andere vrouwen buitenspel zetten. Dat mondt uiteindelijk uit in een strijdmacht, die fatale gevolgen kan hebben. Het vermoorden van een kind van een van de andere vrouwen is hierbij niet ondenkbaar.

Heel simpel is het spel dus niet. De man bevindt zich eeuwig en altijd in een strijd tussen de vrouwen. Ze willen hem allemaal hebben, maar helemaal krijgen zullen ze hem nooit. Het is vreemdgaan met een staartje. Ik zou dan toch de voorkeur geven aan het echte vreemdgaan. Hoewel je de ander bedriegt, is het een stuk makkelijker. Je hebt geen last van zo'n stelletje zeikwijven die alles op alles zetten om je zoon te baren. Sorry westerse man, geaccepteerde polygamie is écht te mooi om waar te zijn.

    • Hasna el Maroudi