Overlijden Michels

Reacties uit buitenlandse media op het overlijden van de Nederlandse voetbaltrainer Rinus Michels.

El Mundo Deportivo (Spanje): `Adiós mÍster. Michels bouwde de brug tussen Catalonië en Nederland, tussen Barcelona en de tulpen, een connectie die nog altijd bestaat. Michels heeft altijd gezorgd voor spectaculair voetbal, futbol total.'

Sport (Spanje): `Michels is [..] ook de meester van Johan Cruijff. Met een weergaloze Cruijff vernederde het Barcelona van Michels bijvoorbeeld aartsrivaal Real Madrid op 17 februari 1974 in de Spaanse hoofdstad met 5-0. Bij alle fans van Barcelona staat die wedstrijd nog altijd op de netvliezen.'

Gazetta dello Sport (Italië): `Michels is dood: het totaalgenie [..] dat Ajax en Nederland de grootste successen heeft bezorgd, en die in de jaren zeventig zowel binnen als buiten het veld een revolutie veroorzaakte'. Binnen het veld met zijn `totaalvoetbal', buiten het veld door bij het WK in 1974 spelersvrouwen vrij toegang te geven tot het spelershotel. Hij heeft, aldus de sportkrant, de `grootste revolutie ooit in de geschiedenis van het voetbal' tot stand heeft gebracht.

Süddeutsche Zeitung (Duitsland): `Rinus Michels, voorvechter van vrijheid en strengheid, is dood. Er wordt gezegd dat Rinus Michels het voetbal uitgevonden heeft. In elk geval het Nederlandse en bovendien het moderne voetbal. Hij zelf heeft het [..] met overtuiging `totaalvoetbal' genoemd.'

The Independent (Engeland): `Voor een voetballer is er geen groter geschenk dan de kans om goed uit de verf te komen bij een trainer die al zijn sterke en zwakke punten kent.Michels had de belangrijkste gave voor een voetbalcoach. Hij begreep dat, als voetbal een simpel spelletje is, het dat alleen kan zijn door immens hard werk en het consistent toepassen van intelligentie. Samen met Cruijff heeft hij het Nederlandse voetbal groot gemaakt. Het belangrijkste is de manier waarop: door de spelers voorop te stellen, ze te vertrouwen en uiteindelijk vrij te laten.'

The Guardian (Engeland): `Hij kon streng zijn en andere mensen in de voetbalwereld spraken hem doorgaans aan met `Meneer Michels'. Het lijkt strijdig dat dit norse individu, bijgenaamd De Sfinx, herinnerd zal worden als de uitvinder van het totaalvoetbal, de meest bedwelmend vrije stijl in de sport tot nu toe. In de praktijk is er absoluut geen tegenstrijdigheid. Deze aanpak, waarin spelers vrij waren van positie te wisselen, had oefening en discussie nodig, om te zorgen dat deze niet verviel in verwarring.'

De Standaard (België): `Nors, zwijgzaam, spijkerhard, stuurs kijkend. De man met de marmeren stem bleek nochtans ook humor te hebben, maar dat ontging veel waarnemers. Zij beten zich vast in de beroemdste uitspraak van de revolutionaire coach: `Voetbal is oorlog'.'

De Morgen (België): `Rinus Michels was de architect van Ajax als Europese topclub. De man die van Oranje `de kleinste voetbalgrootmacht ter wereld' maakte, de trainer die Barcelona zijn Hollandse cachet gaf. Zijn invloed op het Nederlandse voetbal is nauwelijks te overschatten. Vorig jaar zei Michels in zijn laatste grote interview: `Totaalvoetbal is iets dat langzaam moet groeien tussen de coach en de topspelers. Het is de harmonie tussen het samenspel, het combinatiespel, het spel met de bal en het positionele spel in alle linies. De toeschouwer denkt dan: dat loopt makkelijk, daar kan ik ook aan meedoen. Nou dan heb je het summum bereikt.' En dat heeft hij, de grote generaal van de eeuwige voetbaloorlog.'

The Daily Telegraph (Engeland): `Hij was een man met twee gezichten, begrijpend en grappig bij zijn spelers, ondoorgrondelijk voor het grote publiek en de pers. `Ik kan een uur tegen de pers praten en niets zeggen', pochte hij wel eens. Een man zonder eigen kinderen, die jonge spelers met talent beschouwde als zijn zoons en er hij zou alles voor ze doen.'

The Scotsman (Schotland): `Hij was zowel voornaam en kalm, als meertalig, terwijl hij bekend stond als een soort militair. Hij had een kunsthistoricus of een wetenschapper kunnen zijn. Met zijn zwijgzaamheid en vastberadenheid was hij de eerste van een nieuw soort Europese coach [..]. Hij behandelde zijn spelers als volwassenen en koesterde een speelstijl, die een huwelijk was van een scherpe geest en een sterk lichaam.'