Ouderwetse glamour bij post-nipplegate Oscars: de rug is terug

Lange jurken in oude Hollywoodstijl domineerden de Oscaruitreikingen. Volgens Paul Steenhuis maakt het Amerikaanse borstentaboe de rug weer sexy.

,,Het was allemaal uiterst smaakvol'', vatte de modeverslaggeefster van de Britse krant The Independent de kleding van de filmsterren tijdens de Oscaruitreiking afgelopen zondagnacht samen – en dat is volgens haar dodelijk voor zo'n evenement. Dodelijk saai. Maar het viel te verwachten.

De parade van sterren tijdens de Oscaruitreiking in het Kodaktheater in Hollywood wordt wel de best bekeken modeshow ter aarde genoemd, omdat de prijzenshow wereldwijd miljoenen kijkers trekt. En zulke grote televisie-elementen waar sterren in pikante kleding zouden kunnen verschijnen en misschien wel iets stouts of indecents gaan zeggen, staan in Amerika tegenwoordig onder grote druk. De tv-makers zijn doodsbang dat er iets onfatsoenlijks getoond (of gezegd) wordt, en ze een enorme boete krijgen van de Amerikaanse mediawaakhond FCC.

Het komt natuurlijk allemaal door het beruchte borstincident, nu een jaar geleden. Zangeres Janet Jackson trad in de pauze op van het best bekeken sportprogramma op tv in de VS, de Superbowl, samen met Justin Timberlake. Bij de choreografie van het liedje zou hij een deel van haar jasje over haar borst weghalen, maar er was een `kledinghapering' – en hij trok alle textiel voor haar borst weg. Een paar seconde was haar tepel met piercing in beeld – en 542.000 Amerikanen begonnen woest te bellen met tv-maatschappij ABC, of anderszins te klagendat ze geschokt waren. Nipplegate was geboren.

In het Amerika van Bush, waar fatsoen hoog in het vaandel staat, nam de overheid stappen – de mediawaakhond FCC kwam in november van dit jaar met een boete van 500.000 dollar voor de onfatsoenlijke omroep. Die is in beroep gegaan, maar de Amerikaanse omroepen zijn sindsdien panisch. Alle live-uitzendigen worden vertraagd uitgezonden, de Oscaruitreiking van afgelopen zondag met vijf seconden, om gauw in te kunnen grijpen, mocht er een tiet in beeld komen.

Het gevolg van de strakke regie van grote live-evenementen op tv is dat de hoop om een glimp van iets spontaans of ook maar mild indecents op te vangen zo gering wordt, dat de kijkcijfers inzakken. De uitreiking van de Golden Globes, een Amerikaanse filmprijzenregen die als opmaat voor de Oscars dient, trok dit jaar 40 procent minder kijkers, aldus Frank Rich in de International Herald Tribune. En de muziekprijzen de Grammy Awards trokken 28 procent minder kijkers.

Vandaar dat ABC, aldus Rich, van tevoren de indruk heeft gewekt dat de uitreiking van de belangrijkste filmprijzen toch wel heel stout en de moeite van het bekijken waard zouden zijn, aldus Rich. Vandaar dat voor de presentatie Chris Rock werd aangetrokken, een zwarte komiek die op de clipzender MTV vaak pikante uitspraken had gedaan en de Oscaruitreiking al eens had afgedaan als `een grote modeshow', waar geen normale hetero naar kijkt. Meer iets voor homo's dus. Homo's – ook al zoiets waar de fatsoensrakkers in Amerika niet tegen kunnen.

Maar het hielp niet helemaal. Gemiddeld keken er zondag 41,5 miljoen Amerikanen naar de drie uur durende show, 2 miljoen minder dan vorig jaar.

Natuurlijk viel er geen onvertogen woord tijdens de Oscaruitreiking – en er was ook geen borst te zien, zelfs geen diepe decolletés. Dat was een paar jaar geleden nog anders. In 2002 verschenen zowel Gwyneth Paltrow en Halle Berry in een doorkijkblouse.

In het post-nipplegate-tijdperk in Amerika is dat op dit moment onmogelijk. Het was allemaal stijlvol en decent, in de sfeer van de gouden jaren van Hollywood, van 1930 en 1940, de tijd waarin ook de film The Aviator speelt – die overigens weinig Oscars oogstte. Veel filmsterren droegen lange strakke jurken die pas bij de knie begon uit te waaieren. Dat maakt lopen over de rode loper moeilijk, zodat, volgens modeverslaggeefster Claudia Parsons van Reuters, veel gewankeld werd op hooggehakte schoenen, die per paar net zoveel kosten als een kleine auto. Omdat bloot van voren nu als indecent gezien wordt, kregen vooral de ruggen veel aandacht. Zie bijvoorbeeld de jurk van Oscar-winnares Hillary Swank.

De Thuiskok van Marjoleine de Vos verschijnt volgende week

    • Paul Steenhuis