Nieuw platencontract bij Sony voor popband Krezip

De Tilburgse popgroep Krezip heeft een nieuw platencontract getekend met het onlangs gefuseerde Sony BMG. De nieuwe, derde cd What Are You Waiting For verschijnt in mei.

Krezip, dat in 2000 met haar debuut-cd Nothing Less en de single I Would Stay doorbrak naar een groot publiek, werd vorig jaar samen met alle andere Nederlandse bands door platenmaatschappij Warner Music op straat gezet. Oorzaak was een reorganisatie als gevolg van dalende inkomsten. Het contract dat Krezip nu heeft gesloten met Sony BMG is `uitzonderlijk', aldus manager Emiel Govaert. Het bijzondere zit hem in de gelijke deling van de inkomsten. ,,We zijn er bij deze overeenkomst van uit gegaan dat we gaan zoeken naar nieuwe soorten van muzikale exploitatie'', zegt Govaert. ,,Je kunt nu niet voorzien wat je als muzikant in de nabije toekomst kunt verwachten. Behalve auteursrechten en live-inkomsten ontstaan er ook steeds meer vormen die te maken hebben met internet of telefoons. We hebben nu met Sony BMG de afspraak dat we ons er allemaal evenzeer voor inzetten, en straks de opbrengsten gelijk zullen verdelen.''

Deze overeenkomst moet de band ook beschermen tegen nieuwe veranderingen binnen het bedrijf. De laatste jaren hebben veel artiesten geleden onder reorganisaties. Daardoor moesten steeds andere mensen hun belangen behartigen.

Govaert: ,,Flexibiliteit was een belangrijk punt bij de besprekingen. We hopen dat personeelswisselingen nu geen invloed meer hoeven hebben op de activiteiten die gepland staan. Dat is de afgelopen jaren vaak een probleem geweest bij de verhoudingen tussen muzikanten en platenmaatschappijen.'' Volgens de manager is het daardoor een ongewoon gelijkwaardig contract geworden: ,,Ik ken geen andere voorbeelden van groepen die het zo hebben geregeld. Robbie Williams misschien. Het scheelt natuurlijk dat Krezip al acht jaar bestaat en al een eigen status heeft.''

Govaert is met zijn bedrijf MSFMusicManagement als manager ook betrokken bij de carrières van muzikanten als Esmaye en Rosemary's Sons. Deze laatste werd vorig jaar door Warner ook ontslagen. ,,Voor hun zijn we nu bezig met platenmaatschappij V2 met een contract.'' zegt Govaert.

What Are You Waiting For, de nieuwe cd van Krezip, is inmiddels opgenomen met behulp van het Amerikaanse producers-echtpaar Wizardz of Oz. De cd zal tegelijk verschijnen in Nederland en België, en later ook in Duitsland.