Marechaussee Schiphol negeert tips

De marechaussee op Schiphol grijpt niet altijd in bij tips over smokkel van illegalen en drugs op de luchthaven. Als gevolg hiervan gaat de smokkel soms maanden door.

Zo blijkt uit een strafdossier dat in januari van vorig jaar een tip binnenkwam over de invoer van cocaïne waarbij medewerkers van de bagageafhandeling betrokken zouden zijn. Deze tip werd niet in behandeling genomen. Op 4 juni kwam de tip opnieuw binnen. Op 3 september, negen maanden na de eerste tip, begon de marechaussee alsnog een onderzoek. Dat resulteerde in diverse aanhoudingen.

Advocaten die omvangrijke smokkelzaken behandelen, zeggen dat de marechaussee dergelijke tips vaker laat liggen. De Amsterdamse advocaat P. Plasman wijt het niet meteen oppakken van zaken aan de onderbezetting bij de marechaussee. ,,Daardoor kunnen criminelen heel lang hun gang gaan'', aldus Plasman. De Haarlemse raadsman J.K. Gaasbeek zegt dat de strengere controles op drugs te veel capaciteit in beslag namen. Het probleem zou sinds vorig jaar zijn verminderd doordat toen de beveiliging van de luchthaven fors werd uitgebreid.

De marechaussee ontkent dat tips blijven liggen. Evenmin kampt het korps met onderbezetting, aldus de zegsman. De marechaussee op Schiphol telt zo'n 1.700 leden, van wie 300 man recherchetaken verrichten.

Volgens medewerkers van bedrijven op Schiphol zijn er nog steeds gaten in de beveiliging, die de smokkel van mensen en drugs naar Nederland mogelijk maken. Zo liet een medewerker van de luchthaven afgelopen week aan deze krant zien dat sommige personeelsdoorgangen nog steeds onbemand zijn, waardoor personeelsleden met hun Schipholpas derden ongemerkt van en naar het beschermde gebied kunnen loodsen. Uit strafdossiers van justitie blijkt dat die routes in het verleden talloze keren zijn gebruikt door omgekochte medewerkers. De marechaussee zegt dat deze personeelsdoorgangen wel met camera's in de gaten worden gehouden en door mensen in burger. Volgens medewerkers van Schiphol kan daarmee echter niet worden geconstateerd of de drager van de pas ook de rechtmatige houder is.

Medewerkers van de taxfree winkels stellen dat het personeel bij de bevoorrading van de winkels makkelijk wapens kan meenemen naar het beschermde gebied, voorbij de passagierscontrole, omdat de beveiliging slechts een klein deel van die goederen steekproefsgewijs door een x-ray-machine laat gaan. Malafide medewerkers van de luchthaven kunnen zo wapens in handen geven van passagiers die op het punt staan aan boord te gaan van een vliegtuig. Na de taxfree zone worden passagiers niet meer gecontroleerd. Dat gebeurt wel voor vluchten naar Amerika, Israël en Groot-Brittannië.

SCHIPHOLGATE pagina 35

    • Rob Schoof
    • Ahmet Olgun