Italiaanse journaliste vrij in Irak

De vorige maand in Irak ontvoerde Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena is gisteravond vlak na haar vrijlating gewond geraakt toen de auto waarin ze zat, werd beschoten door Amerikaanse militairen.

Bij het schietincident, dat zich voordeed bij een door Amerikaanse soldaten bemande controlepost op de weg naar het internationale vliegveld van Bagdad, werd een begeleider van de Italiaanse geheime dienst Sismi gedood. Ook twee andere geheim agenten raakten gewond, van wie een ernstig. De 56-jarige Sgrena werd aan een schouder geraakt, maar haar toestand is niet ernstig.

Het Witte Huis liet gisteravond weten de vergissingsaanval op de Italianen te betreuren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken beloofde dat een diepgaand onderzoek zal worden ingesteld. Eerder al in de avond had de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, een van de trouwste bondgenoten van de Verenigde Staten in Irak, de Amerikaanse ambassadeur in Rome opgedragen opheldering te geven. Ook belde de Amerikaanse president Bush met premier Berlusconi. Het Amerikaanse leger in Irak liet weten dat op de auto van de Italianen was geschoten nadat deze met hoge snelheid op de controlepost was komen aanrijden en de chauffeur stoptekens negeerde. Volgens de mededeling richtten de Amerikaanse soldaten hun vuur op de motorkap van de auto.

Direct na de vrijlating van Sgrena, werkzaam voor de communistische krant Il Manifesto, vertoonde de Arabische zender Al Jazeera gisteren een video waarin de journaliste haar ontvoerders bedankt en stelt dat ze tot de gijzeling waren gekomen in een poging hun land te bevrijden van de bezetters.

In Italië is de bevrijding van Sgrena met grote vreugde ontvangen. Minister van Buitenlandse Zaken Gianfranco Fini sprak, nog voordat het nieuws van de Amerikaanse vergissingsaanval op het Italiaanse konvooi bekend was geworden, van ,,enorme voldoening''. Volgens hem is dit succes het gevolg van een ,,synergetische samenwerking'' van alle betrokken Italiaanse staatsinstituties. Minister Roberto Calderoli van de xenofobe Lega Nord voegde daaraan toe: ,,We zijn beter dan de Fransen.'' Daarmee verwijzend naar de Franse journaliste die nog immer wordt gegijzeld en 1 maart een dramatische video-oproep deed, waaruit bleek dat ze er slecht aan toe is.

Sgrena, die vandaag zou worden overgebracht naar Italië, werd op 4 februari ontvoerd door een groep die zich `Mujahedeen zonder grenzen' noemt. Na twee weken verscheen ze vermagerd in een aangrijpende video. Ze smeekte om hulp en vroeg om de terugtrekking van de Italiaanse troepen uit Irak. Aan haar levensgezel vroeg ze de foto's te tonen die ze als journaliste had gemaakt van de Irakese kinderen die slachtoffer waren van de Amerikaanse clusterbommen. Op 19 februari demonstreerden honderdduizenden Italianen voor de bevrijding van de journaliste.